Lainaa.com

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Slovenien

22.11.2011, travelfood

Slovenien är ett underbart litet land som har litet av allt. Där finns höga berg, intressanta sevärdheter, Medelhavsstränder, skidorter, vackra byggnader, fungerande infrastruktur och god mat. Efter att landet blev självständigt efter Jugoslaviens fall, höll freden och landets ekonomi blomstrade. Det blev inga oroligheter främst för att det finns bara en större etnisk grupp och inte flera lika stora som blandades ihop i flera stater under 90-talet. Nu har landet alla ingredienser för att bli ett av de stora turistländerna.

Efter att vi i oktober hade flugit till huvudstaden Ljubljana, hyrde vi en bil för en dag och körde omkring hela Slovenien på, just det, en dag. Först åkte vi norrut till Bled-sjön i vackra alplandskap och därefter söderut till Medelhavet och den pittoreska kuststaden Piran för att äta inbakad fisk med spenatpotatis. Därefter åkte vi tillbaka till Ljubljana och under den resan stannade vi i Postojna, där Europas främsta grottlabyrinter finns. Strax intill Postojna finns det sevärda Predjama-slottet, som är delvis inhugget i en klippa.

Den slovenska maten är mycket mättande. Vi åt gulash, hjort i körsbärssås och vildsvin. Tryffeln var betydligt billigare i Slovenien än i närliggande Italien så jag smakade på denna läckerhet. Om man av någon orsak ännu är hungrig kan man mätta sig med burek-köttpiroger som säljs i otaliga gatukiosker. Till efterrätt åt jag apfelstrudel, som grannlandet Österrike är mera känt för.

Vädret var speciellt spännande i Slovenien. När vi körde mot Alperna var det regnigt ända tills vi åkte in i en alptunnel och på andra sidan var det fullt solsken. Trots att det var svalt i oktober i alpregionen, var det över 20 grader Celsius varmare en timme söderut, vid Medelhavet. De slovenska alpbyarna har alla möjligheter att utveckla sig till lika kända, men billigare, skidorter som i Österrike och Schweiz.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *