Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Spanien är ett stort land med olika landskap som skiljer sig enormt från varandra. Därför känns det konstigt att placera hela norra Spanien i en och samma artikel. Eftersom skillnaderna är så stora, är det förståeligt att det finns grupper som gärna skulle se till exempel Baskien och Katalonien som självständiga stater. Det som tycks vara gemensamt för spanjorerna är dock viljan att skapa vackra saker och byggnader. Guggenheim-museét i Bilbao och all den exentriska konsten och arkitekturen av Gaudi i Barcelona är bara små exempel på detta.
När man åker metro i Barcelona lägger man märke till att alla upprop görs på både spanska och katalanska. När man kommer till Bilbao, märker man att gatuskyltar finns på både spanska och det märkbart annorlunda språket baskiska. När katalanerna är tydligt stolta över sin identitet, går baskerna ännu ett steg längre: de är stolta men ändå ytterst vänliga gentemot turister och främlingar. I min ungdom stannade jag också i Salamanca, Burgos, Avila, Santiago de Compostela, Toledo och Segovia och alla städer har en sort egen prägel med en egen atmosfär.
Kända spanska delikatesser är tortilla (potatisomelett), calamares (bläckfisk), paella (ris, kött och grönsaker), gazpacho (kall gurksoppa) och lufttorkad serranoskinka. I Bilbao smakade jag också på baskisk béchamel-såsfylld tonfisk och i Segovia på merluza romana (torsk i tomatsås). Till efterrätt och för godisgrisarna rekommenderar jag turron, speciellt variationen med mandelfylld nougat.
Till sist vill jag ännu rekommendera en dagsutflykt från Barcelona. Ta närtåget till Montserrat och åk upp med linbanan till bergstoppen, där det berömda klostret finns. Utsikten och den friska luften är en härlig kontrast till den närliggande storstaden.
Europa, mat, reseupplevelser, resor, Spanien