Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Likt så många andra resemål, min erfarenhet av Indonesien begränsas till endast ett litet område. Ögruppen är en av världens största och är samtidigt världens största muslimstat, men vi besökte enbart den lilla ö, där hinduismen är den främsta religionen, alltså Bali. Från lokala tv-program och guider är det uppenbart att Bali är helt annorlunda än resten av Indonesien. Bali är också ön, dit turisterna åker med största sannolikhet då de första gången besöker Indonesien. Därför är det också tydligt att ön är mycket rikare än resten av landet.
När man kommer till Bali, ställs man omedelbart inför den svåra uppgiften att få en taxi till sitt hotell. Flygplatsens taxistation har fixerade priser till olika orter och stränder, men eftersom till exempel Sanur Beach, där vårt hotell befann sig, är ett omfattande område, var taxipriset till hotellet dubbelt högre än “till stranden”. Kring flygplatsen är trafikstockningarna hopplösa och även om avstånden inte är särskilt långa, tar det tid att åka mellan platserna. I övrigt känner man sig sällan lurad i Bali. Priser diskuteras med ett ömsesidigt respektfullt leende och när det slås fast är oftast alla nöjda. De lokala är avkopplade och det smittar av sig till resenärerna.
Bali är en vacker, grönskande ö och på landsbygden bland risterasser, vulkanvyer och otaliga familjetempel är det lätt att finna ro. Men det kräver att man verkligen åker på en utflykt från de hektiska strandhotellen vid Kuta, Jimbaran eller Sanur Beach till inlandet, såsom hantverksstaden Ubud. Vägarna är fyllda med trafik och det är dammigt, havet är saltigt och rätt smutsigt men Balis pärlor finns alltså i naturen och landsbygden.
Det indonesiska köket är känt för satay-spett (kött marinerat i jordnötssås och grillat) och visst smakar det helt annorlunda i Bali än i de asiatiska restaurangerna i Europa. Även nasi goreng och nasi lemak är bekanta (nasi är ris och med det serveras grönsaker, kött och stekt ägg) liksom bami goreng, där riset är ersatt med nudlar. Balis specialitet är babi guling, helstekt gris, och köttet var mört och gott när jag åt rester av en sådan grisfest en dag efteråt.
Asien, exotism, Indonesien, mat, reseupplevelser, resor