Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Helsingfors är en vacker havsstad och det lönar sig att se staden från havet till exempel genom att delta i en skärgårdskryssning. Under sommarmånaderna kör de små fartygen mellan skärgårdshällarna, men det finns alternativ också för de andra årstiderna.
Till exempel, om du besöker Helsingfors i januari eller februari, och du vet att det har varit en kall vinter, kan man se staden från en helt ny synvinkel om man går ut på havsisen! Gå inte på isen vid Salutorget, utan sök dig till exempel till Södra hamnen och följ de lokala. Om de vågar gå ut på isen, kan man gå efter dem på upptrampade stigar. Det finns dock varma vintrar, då havet inte alls fryser till is! Under de närmaste åren kommer vi att få en västmetro, som vid behov kör oss till grannstaden Esbo och från metrostationen är det en kort promenad till kusten och isen. På havet blåser det andra, även om havet har frusit till is, så ha varma kläder på dig!
Ett annat resetips är Arabia-kvarteren (ändstation för spårvagnslinje 6 och 8). Namnen påminner kanske om kebab-restauranger men i själva verket är det ett idylliskt bostadsområde vid havet (eller isen på vintern). Det är också berömt för Arabia-fabrikerna, som producerar Mumin-muggar och i dess utrymmen säljs också annan Finlands-design. Om man promenerar förbi fabriken, kommer man till Vanda-åns mynning med vackra strömmar och gamla fabriksbyggnader med röda tegel.
När du har besökt de obligatoriska Sibelius-monumentet, Tempelplatsens grottkyrka och Senatstorget, eller har gjort en dagsutflykt till Tallinn, finns det fortfarande mycket du kan göra. Strax norr om Järnvägsstationen finns Tölöviken, som i själva verket ser ut som en liten sjö. Under en halv timmes promenad runt viken ser man Finlandiahuset, Operahuset och moderna kontorsbyggnader från en helt ny vinkel. Mitt sista tips är ett avfallsberg! Vuosaarenhuippu (nära Nordsjö metrostation eller Vuosaari på finska) har bildats när helsingforsarna under årtionden slängde sina sopor på området, men berget har nu renats och det finns intressanta utflyktsrutter i området. Backarna är täckta av gräs, men utan träd, och de påminner lite om Storbritanniens ängar. Från soptippens topp har man utmärkta vyer mot Nordsjö hamn. Man skall inte förvänta sig avfallslukter eller skräp från utflykten – i själva verket är Helsingfors känt bland turister som en ren stad med frisk luft.
Till sist, vad lönar det sig att äta i Helsingfors? Om man reser med en liten budget, kan man pröva på studentrestauranger, där även andra än studerande får äta sig garanterat mätt. Om man vill smaka på finskt renkött, kan man leta efter en Lapplands-restaurang eller efter färdigmat från supermarketen. Namnet är renskav på svenska eller poronkäristys på finska. Ibland serverar även studentrestaurangerna renskav eller karelsk stek (köttgryta).
Europa, Finland, mat, reseupplevelser, resor
Mycket bra artikel om Helsingfors. Dina researtiklar är väldigt bra skrivna och mycket informativa 🙂 Vi följer din blogg så ofta vi kan, även om vi inte alltid förstår finska så bra. Din reseblogg är toppen!