Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Berlin och östra Tyskland

11.11.2011, travelfood

Berlin är säkert en av Europas mest dynamiska huvudstäder för tillfället. Allt fungerar och staden är ren, sympatisk och tolerant. När jag hyrde en bil i Berlin, kunde jag köra genom hela staden utan att trafikljusen ändrade till rött, eftersom trafiken är planerad att vara flytande, både för bilister och fotgängare. Det leder till mindre utsläpp. Det märks att de Gröna är ett starkt parti i Tyskland, eftersom senast från motorvägen ser man enorma vindmöllor som producerar vindkraft.

Mitt första besök till Berlin var strax efter att muren hade fallit och det kändes konstigt att staden hade två olika tunnelbanesystem som inte ännu var kopplade med varandra. Nu är Öst- och Västberlin helt integrerade, men på landsbygden i östra Tyskland ser man ännu slitna byggnader som ännu inte har reparerats lika flitigt som man tidigare gjorde i landets västra delar. När jag har rest i Dresden och Leipzig har jag inte märkt att tyskarna skulle vara annorlunda där än i västra Tyskland. Kanske man är lite mera ödmjuk än i västra Tyskland och det är också möjligt att priserna är lite billigare i öst än i väst.

Tysklands delikatesser kan inte helt förbises. Jag vill alltid smaka på något av fiskdelikatesserna i snabbmatskedjan Nordsee. Landet är också känt för sina korvar, och Berlin speciellt för sin currywurst, och de äts bäst med ett stop gott tyskt öl. Som sidorätt rekommenderar jag spätzle, som liknar spaghetti men är gjord av stekta vetemjölsstrimlor. Speciellt i den turkiska stadsdelen Kreutzberg får man smaka på god kebab. Om du besöker tyska städer under jultid, smaka på glögg (Glühwein), honungsrostade mandlar eller karamelliserade äpplen på julmarknaden.  

I östra Tyskland vill jag speciellt nämna de vackra naturstenformationerna Sächsische Schweiz vid Elbe med höjdpunkten Bastei. Berlin innehåller förstås en del minnen från kriget och separationen mellan öst och väst, men kanske den mest rörande sevärdheten är ändå det judiska minnesmärket över koncentrationslägrens offer. En massa väl placerade stenar ser först lika ut men när man tittar på dem från olika håll får de nya former. Detta är en hyllning till individualismen!

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *