Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Man kunde tro att ens första intryck av landet skulle vara ett landskap full av torka och sand, men strax innan mitt besök i december hade ett överraskande 2-dagars regn förvandlat buskarna gröna och slätterna verkade fulla av liv. Kanske det är en symbolik över att det finns liv och hopp även i de mest ogästvänliga landskap? Den gröna överraskningen upplevde jag i huvudstadsregionen, Windhoek. Min destination var dock den tyskinflytande turiststaden Swakopmund vid Atlanten, och ju närmare havet vi kom, desto torrare och sandigare blev landskapet överraskande nog. Swakopmund är charmigt och avkopplande, men betydligt torrare och blåsigare än det heta Windhoek, och orsaken till detta är havsvinden som aldrig verkar avta.
Namibierna verkar stolta och mera välbärgade än invånarna i många andra afrikanska länder. Betjäningen är lite långsam enligt väst-standarder, men det får turisten att fundera om namibiernas stil i själva verket är bättre och normalare än västlänningarnas hektiska livsstil. I Swakopmund verkar det omöjligt att undvika frågvisa personer, som vill sälja turistföremål ”från Etosha”.
När man letar efter tips om namibisk mat i Internet, dyker det oftast upp tysk mat (på grund av landets tyska koloni-bakgrund) eller infödingars exotiska mat, som baseras på öknens utbud. Det senare kan kännas lite konstgjort nuförtiden – och svårt att få tag på – , men i själva verket gick det att beställa Mopane-larver på mitt hotell i Windhoek! De är knapriga och lite ihåliga, men den sås, som de baserade sig på, var riktigt god och smakade bra med pap (en sorts vit gröt som sidorätt). Det finns en brun version av pap, som kallas för mahonga, och den smakade jag på tillsammans med Owamba kyckling (tillredd i sitt eget spad likt fransk confit) och vild spenat, som kallades för ombidi. Viltkött verkade svårt att få tag på i december, men det går alltid att smaka på vilt i form av biltong (ett torkat mellanmål). Vid havet lönar det sig förstås att smaka på fisk och skaldjur och mitt val var atlantisk fisksoppa med vit fisk såsom hake och kingklip. Alltid ett gott val!
Afrika, mat, Namibien, reseupplevelser, resor