Formula 1 VPN-Suomi

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Ligurien (på svenska)

01.08.2024, travelfood

Vår resa till norra Italien omfattade Lombardiets huvudstad Milano (som jag skrivit om tidigare), Piemontes rika huvudstad Turin (med dess pompösa palats) och Liguriens huvudstad Genua. Liguriens mat och kultur kändes så pass unik att jag ville skriva en egen artikel om denna intressanta del av norra Italien. Alla tre huvudstäder är lätt tillgängliga med tåg och med detta fortskaffningsmedel åkte vi också till de pittoreska havsstäderna Rapallo och Camogli.  

Efter Turins väl planerade centrum och fungerande trafik kändes Genuas kaos som det ”verkliga” Italien. Dekorerade palats varvas med mörka gränder, som kantas av höga, gamla bostadshus. Lite överraskande hade Genua gratis metro samt en gratis funikular till en utkikspunkt (hösten 2023). Av den gamla hamnstaden har man velat bevara en historisk del, som förstörts av moderna nöjeskomplex. Det blir en härlig kontrast när allt det gamla kombineras med välklädda, livliga italienare, som gestikulerar vilt och som gärna betjänar sina gäster – turisterna.  

Liguriens mat är överraskande mångfaldig. Visste du att focacchia-brödet härstammar härifrån? Eller genuansk salami? Eller pestosåsen pesto genovesen, som njuts bäst med en pasta, som kallas för trofie? Själv smakade jag också på karamelliserad anka med kastanjer och honung samt pansotti con salsa alla noci (en sorts ravioli med valnötssås). Kanske bäst av allt var ändå en vanlig, hemlagad minestrone alla genovese, som nog var snarare en grönsaksstuvning än grönsakssoppa. Och med en klick pesto genovese förstås! 

, , , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *