Formula 1 VPN-Suomi

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Tunisien (på svenska)

01.10.2024, travelfood

Om du gillar paketresor, har du troligtvis besökt Monastir, Hammamet eller Sousse i Tunisien. Åtminstone innan de terrordåd som olyckligtvis förlamar turismen till detta intressanta nordafrikanska land ännu idag. Huvudstaden Tunis är dock nära Centraleuropa och det lönar sig absolut att besöka staden som en självständig resenär och även bara för ett långt veckoslut. Mitt besök var under Ramadan våren 2024, och en hel del säkerhetspatruller syntes i gatubilden, vilket får dig att antingen känna dig trygg eller otrygg. 

Tunis har en intressant traditionell kasbah, men också en internationell, nästan parisisk atmosfär runt Boulevard Habib Bourgiba. Från Tunis kan man inte göra dagsutflykter till Sahara-öknen, men man kan åka till det forna Kartago eller till det pittoreska blåvita Sidi Bou Said vid Medelhavet. Reseguider rekommenderar lokaltåg till Sidi Bou Said, men när jag ville dit var linjen inte i bruk så man sålde en lokalbussbiljett åt mig istället. Var beredd på att bussarnas tidtabeller inte stämmer eller kör rätt sällan. Detsamma gäller lokalbussen mellan flygfältet och Tunis centrum, varmed du troligtvis väljer att åka taxi istället. 

Att äta under Ramadan kan vara lite svårt, men jag hittade några restauranger som serverade mat åt turister under dagtid. Jag smakade på ojja (mera känd som shakshuka med tomater, lök och ägg) med lamm-merguez (en sorts kryddig korv). En annan dag smakade jag på en hel kokt fisk på ett couscous-täcke. Om du intresserar dig för lokala sötsaker, kryddor och andra kulinariska fröjder, rekommenderar jag varmt ett besök till Tunis saluhall.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *