Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Dubai är en den mest ”turistiska” staten i Förenade Arabemiraten och som turist känner man sig välkommen där även om de västerländska turisternas seder kräver en hel del tolerans av de lokala. Man märker snabbt att man frågar sig vem som egentligen är lokal ovh vem som är inhyrd arbetskraft. Dubai är fylld av olika nationaliteter, tex indier och filippiner, och det syns både i gatubild och restaurangutbud.
Vi vet inte riktigt vad som är typisk lokal mat i Dubai, men vi besökte både libanesiska, irakiska, syriska och iranska restauranger, där materna ofta var rätt likadana: shwarma: lamm med ris och bröd samt hummus. Tabbouleh-sallad och fikon fanns det ofta på menun. Som en speciell kuriositet smakade jag på glass gjord av kamelmjölk, smaksatt med saffran. En annan god efterrätt var muhallabia: mjölkpudding med pistage och rosenvatten.
Dubais främsta sevärdhet är nog Burj Khalifa, världens högsta byggnad, och visst är den imponerande. Köp biljetten på Internet i förhand för att garantera kortare köer och inträde överhuvudtaget. Dubais otaliga shoppingkomplex överträffar också alla dem som du har sett i andra länder. För dem som vill uppleva Dubais ökensand finns det otaliga utflyktsmöjligheter, men man får dessa utsikter också på köpet om man åker på dagsutflykten ”med dhow-kryssning till grannlandet Oman”. Vi åkte från Musandam i Oman och vår chaufför körde då dit genom emiraterna Ajman och Sharjah.
Vi var lite oroliga i förväg om vi hade rätt klädsel eller inte. Våra långa shorts verkade vara acceptabla i gatubilden och våra vanliga simkläder verkade vara acceptabla vid hotellets swimmingpool, även om de lokala oftast använder betydligt mera täckande klädsel. I livsmedelsaffären blev vi överraskade av att alla grisköttsprodukter hade en helt egen avdelning, som är strikt förbjuden för muslimer. Och i metron finns egna vagnar för kvinnor och barn, vad det än är ett tecken på i det lokala vardagslivet.
Asien, Dubai, mat, Oman, reseupplevelser, resor