Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Finsk mat kännetecknas av de fyra årstiderna och de råvaror som finns just då. Våra specialiteter förknippas också med speciella högtider. Generellt sett äter vi mycket frys- och snabbmat som värms upp i mikrovågsugnar, men på veckosluten satsar vi på våra favoriter: köttbullar, ugnslax, makaronilåda och köttfärssås. Norra Karelen är känt för sitt ugnskött, karelsk stek, en blandning av tärnat nöt- och griskött samt rotsaker.
Under midsommaren äter man säsongens första potatisknölar och de kallas för nypotatis. De äts som sådana med sillfileér i olika såser och med dill och smör. Efter det mognar den ena örten och grönsaken efter den andra i trädgården och skördetiden kulmineras i augusti, när frukt och bär (främst blåbär, vilthallon, lingon och hjortron) mognar och skogen erbjuder svamp. De första kantarellerna steks med smör redan i juli och med lök och grädde bildar de en utmärkt sås till nypotatisen. I oktober är det jakttid och då görs en hel del rätter med viltkött av älg, hjort eller fågel. Under julen äter nästan alla finländare skinka eller kalkon tillsammans med morots-, kålrots- och potatislåda. Man kan fiska under hela året och vissa fiskar äts faktiskt främst på vintern, till exempel lake, som fångas från isvak.
Det mest exotiska som turister vill smaka på i Finland är troligen renkött. Själv rekommenderar jag renfilé men i restauranger är det lättare att få tag på renskav, som är stekta köttflisor och serveras med potatismos och lingonröra. De som vill överträffa sina fördomar äter under påsken en tallrik med något som liknar kodynga, men heter memma och är en blandning av söt malt och rågmjöl. Även svartkorv kan se konstigt ut men i praktiken är det grisblod och korngryn. Även risgryn används vid matlagning: till gröt vid jultider eller som fyllning i karelska piroger.
Redan tidigare har jag skrivit om sommarstugans och bastuns betydelse för finländaren. Efter bastun och ett bad i sjön vid stugan smakar det med grillad korv och öl. Korven är dock nästan alltid mjölkorv och innehåller inte helkött som i resten av Europa. Ibland ersätts ölen med något som kallas för mjöd och är en sötare alkoholfri variant. Om det går lätt att fiska i sjön, blir den godast och saftigast om man röker den själv strax efter fångsten. Ha goda smakupplevelser i Finland!
Europa, Finland, mat, reseupplevelser, resor