Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Efter min första resa till Hong Kong har jag åkt via metropolen flera gånger som mellanlandning till något annat land, och eftersom man åker snabbt in till staden finns alltid tid att göra något roligt. Senast stannade vi på ön Lantau, där flygfältet är, och tog linbanan till en jättelik Buddha-staty i Nging Po. En annan gång hade vi så pass mycket tid att vi åkte med katamaran till Macao, som är en före detta portugisisk koloni med byggnader och kullar som verkligen påminner om Lissabon. Macaos otaliga kasinon däremot får staden att likna Las Vegas, men utan öknen.
Hong Kongs läge vid vatten och mellan branta kullar gör att en storstad med skyskrapor kan vara verkligt vacker. Bäst ser man utsikten från Victoria Peak-berget, dit man kommer med rälsbuss längs en bergsvägg. Om man åker med buss från flygfältet, ser man också att det byggs till på staden hela tiden även om Hong Kongs utrymme är mycket begränsat. Trots dess lilla areal finns det till och med golfbanor i Hong Kong och lugna fiskebyar med sandstränder!
Hong Kongs kanske mest kända maträtt är dim sum-knyten, ångkokta och fyllda med kött eller grönsaker. Variationerna är otaliga och smakupplevelserna likaså. Mina främsta smakupplevelser kommer både från Hong Kongs gatukök och restauranger. I en restaurang smakade jag på himmelskt god inbakad kokosbroilerris. Gatuköket representerade något så exotiskt som stekt griskind.
Hong Kong och Macao känns fortfarande rätt västerländska även om de har hört till Kina redan en längre tid. I Hong Kong såg jag Falun Gong-demonstrationer, vilket skulle vara omöjligt i andra delar av Kina. Hong Kong har fungerande, ren och väl utförd infrastruktur, vilket är något som ännu bara har påbörjats i andra delar av Kina. Personligen ser jag mindre av ett gammalt brittiskt inflytande i Hong Kong än gammalt portugisiskt inflytande i Macao.
Asien, exotism, Hong Kong, Kina, Macao, mat, resor