Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Indien lämnar ingen oberörd. Smuts och damm finns överallt och den öronbedövande trafiken kryddas med att varje fordon har en ”blow horn”-skylt som rentav uppmanar andra fordon att använda signalhornet. Fattiga människor tigger slantar på ett påfrestande sätt och när man går på trottoarer får man ständigt undvika att stiga i hål eller på dynga eller tiggare utan armar eller ben. Dessutom är det garanterat att man i något skede av resan får Delhi belly, alltså magsjuka.
När Eyjafjallajökulls vulkanutbrott stängde Europas luftrum våren 2010, fastnade jag i kaoset i Delhi, av alla ställen, för en obestämd tid. Med mitt temporära visum fick jag inte resa till ett annat ställe för att vänta på att Europa skulle öppnas igen. Det var otänkbart att stanna i Delhi, så med en fantastisk hjälp av lokala Bukhari Tours & Travels köpte jag en enkelresa till Moskva, skaffade ett ryskt visum och en tågbiljett från Moskva till Helsingfors. Till och med magsjukan gjorde en paus under Rysslands-avstickaren för att hjälpa mig ut ur Indien!
Trots allt ovan är det något som fascinerar i Indien. Tågresan från Delhi genom röda Rajastan till Jaipur och fantastiska Taj Mahal i Agra, är en upplevelse. Det portugisiska inflytandet i den frodiga strandorten Goa är surrealistisk. Det är speciellt att se de olika kvarteren i Delhi som är specialiserade på olika yrkesgrupper såsom cykelreparatörer, bokbindare eller silversmeder. Även den indiska maten skapar stora känslor antingen för eller emot.
Av alla indiska maträtter som jag har hunnit smaka på innan magsjukorna har tagit över, finns det några som jag vill lyfta fram. Fish curry, butter chicken, alla samosa-piroger, dhal-linser, lamm i äppel- och kanelsås, paneer-färskost, tandoorimarinerat kött, grillad pomfret-fisk, chicken xacuti, rogan josh-lamm, kungsfisk i citronsås och kashmiri pulau eller Kashmir-ris med grönsaker: allt detta smakade gott.
Asien, exotism, Indien, mat, reseupplevelser, resor