Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Det var lätt att komma till Israel, men att åka därifrån var svårare. Att åka med ett inrikesplan från Tel Aviv till Eilat ledde till 3 timmars förhör, att åka med ett inrikesplan från Eilat till Tel Aviv ledde till 3 timmars förhör och vid ankomsten blev det igen ett 3 timmars förhör för att sköta transfern till ett utrikesplan. Varje gång startade förhöret med några vanliga frågor med vanliga svar och de ledde till att tjänstemannen bad om lov av sin förman att förhöra mera. Jag har ingen aning vad som ledde till denna procedur så jag kan bara anta att denna irriterande process startas automatiskt om resenären är en man som reser ensam. Hur intressant Israel än är, så är denna behandling det som jag först tänker på när jag minns min Israel-resa.
Visst är det viktigt att man sköter sin säkerhet och var och en har rätt att sköta sin säkerhet på det sätt som man ser det klokast att göra. Men min känsla är att Israels sätt att sköta sin säkerhet samtidigt skrämmer bort resenärer som jag och man får ta de begränsande säkerhetsprocesserna i beaktande. Jerusalem, som är en vacker och speciell stad med olika kvarter för olika religiösa grupperingar, är också fylld av beväpnad militär.
Eilat är en turistort vid Röda havet och är staden för solbadare och dykare samt dem som vill åka på en organiserad utflykt till Petra i Jordanien. Det finns inget kulturhistoriskt av värde att se i Eilat. Jag anlände en fredag som är sabbat och ingenting var öppet och ingenting fungerade. Det som var intressant i Eilat var att flygfältet befinner sig mitt inne i staden, som har vuxit upp omkring fältet!
Om man åker till Israel är man förstås intressad av att smaka på judisk kosher-mat. Det visade sig vara svårt att hitta åtminstone i Eilat, som hellre serverar internationell mat samt arabinfluerad mat som vi lätt får tag på i våra hemländer. Det blev mycket schwarma-lammkött i pitabröd, falafel-bullar och hummus. Kosher-mat är betydligt lättare att få tag på i New Yorks gatukök än i Israel. Lyckligtvis serverades något i flygplanet, som var märkt med en kosher-lapp. Det visade sig vara brödpanerad mald kycklingbiff.
Denna resa skedde år 2008 och det är möjligt att förhållandena har ändrat sedan dess.
Asien, Israel, mat, reseupplevelser, resor