Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen
Kerroinko jo että Kroatia on suosikkimaani matkailun saralla? Vietettyäni kokonaisen kuukauden huhtikuussa tässä upeassa maassa, voin vaan vahvistaa väittämääni. Tällä kerralla minä, ja osittain me, vietimme aikaa huoneistossa (apartmani) Ciovon saarella, Trogirin eteläpuolella, ja lähellä Splitiä. Huoneistossa oli kaikkea mitä itsenäinen ja itse ruokaa tekevä matkalainen tarvitsee, ja vieläpä huokeaan hintaan. Paikalliset olivat vielä putsaamassa saarta ja kunnostamassa huoneistojaan turisteja varten, koska he eivät selvästikään usko sesongin ulkopuoliseen liiketoimintaan. Vain ehkä yksi viidestä ravintolasta pitivät oviaan auki.
Huhtikuussa ehkä puolet päivistä olivat pilvisiä tai sateisia ja muut päivät olivat yhtä aurinkoisia ja lämpimiä kuin Skandinavian kesä. Kävimme katsomassa mahtavan, maailmanluokan luontoihmettä Plitvicessä, ja se koostuu eri tasoilla olevista järvistä sekä niiden välissä virtaavista vesiputouksista. Sisämaassa, lähellä Bosnian rajaa, oli ihan erilainen ilmasto kuin rannikolla. Kävimme myös Hvarin saarella. Itse vierailin myös pääkaupungissa Zagrebissa, jolla on erikoinen lentokenttäkuljetus kaupunkiin. Ensin otetaan bussi keskustaan, joka vie bussiasemalle keskustan laidalla. Sen jälkeen joutuu ottamaan vielä toisen bussin päästäkseen ydinkeskustaan. Ehkä heidän pitäisi ainakin yhdistää liput niin että maksetaan vain toisesta kuljetuksesta? Yksi ikimuistoinen päivä oli aluebussilla matkustaminen Splitistä Bosnia-Hercegovinan Mostariin. Kyllä, Mostarin silta on kaunis, mutta niin on myös matka sinne: Kroatian rannikko nimeltään Makarska Riviera sekä upeat vuoristomaisemat ja kauniit maaseutukylät molemmissa maissa.
Kroatialainen ruoka eroaa muusta Balkanin ruoasta sillä, että he ovat ottaneet Italian parhaat ruokakulttuurinsa. On hyvin valmistettua pizzaa ja pastaa, mutta myös grillattua lihaa, kalaa ja merenelävää. Ja en voi saada tarpeekseni heidän ilmakuivatusta kinkustaan, prsutista. Tällä kerralla nautin myös perinteisestä dalmatialaisesta lihapadasta, pasticadasta, sekä kalapadasta nimeltään brudet. Oli myös vihreää papupataa nimeltään mahune varivoa, jossa oli sianlihaa mukana. Jopa lisukkeet ovat jännittäviä: esimerkiksi kun keitettyjen perunoiden sekaan laitetaan mangold-lehtiä, siitä tulee perinteinen blitva.
Kroatiassa on kaikkea: ilmasto, läheisyys, ruoka, nähtävyydet, toimiva matkailupalvelu sekä: ihmiset. Olin maassa kuukauden ajan ja minua kohdeltiin auttavaisella mutta etäisellä tyylillä, juuri niin kuin pitääkin. Vierastan ylenpalttista ystävällisyyttä, jota koetaan erittäin tippi-keskeisissä kulttuureissa. Kroatiassa ihmiset ovat ylpeitä ja aitoja, mutta silti kiitollisia vieraistaan. Ottaen huomioon heidän alhaista kuukausitulotasoaan ja melko korkeat elintarvikehinnat, toimeentulo erityisesti matkailukeskusten ulkopuolella on varmasti aika rankka.
Eurooppa, Kroatia, matka, matkakokemuksia, ruoka