Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen
Matkamme pohjois-Italiaan suuntautui Lombardian pääkaupunkiin Milanoon (josta olen kirjoittanut aikaisemmin), Piemonten rikkaaseen pääkaupunkiin Torinoon (kaikkine upeine palatseineen) ja Ligurian pääkaupunkiin Genovaan. Ligurian ruoka ja kulttuuri tuntui niin omaperäiseltä, että halusin kirjoittaa tälle pohjoiselle alueelle ihan oman artikkelin. Kaikkiin kolmeen pääkaupunkiin pääsee helposti junalla ja sillä kulkuvälineellä suuntasimme myös kuvankauniisiin merikaupunkeihin Rapalloon ja Camogliin.
Torinon hyvin suunnitellun keskustan ja toimivan liikenteen jälkeen, Genovan kaaos tuntui ”oikealta” Italialta. Koristellujen palatsien vieressä voi olla pimeitä kujia, joiden ympärillä on korkeita, satoja vuosia vanhoja asuintaloja. Hieman yllättäen Genova tarjosi ilmaisen metron ja ilmaisen funikulaari-kyydin näköalapaikalle (syksy 2023). Vanhasta satamakaupungista ollaan haluttu säilyttää historiallinen osio, jota on kuitenkin tuhottu moderneilla viihdekomplekseilla. On mehukas kontrasti seurata miten kaikki vanha yhdistyy hyvin pukeutuneisiin, eläväisiin italialaisiin, jotka viittilöivät villisti ja jotka mielellään palvelevat vieraitaan – turisteja.
Ligurian ruoka on yllättävän monipuolinen. Tiesitkö, että focacchia-leipä on peräisin sieltä? Tai genovalainen salami? Tai pestokastike pesto genovese, joka maistuu parhaiten paikallisen trofie-nimisen pastan kanssa? Maistoin myös karamellisoitua ankkaa kastanjoiden ja hunajan kera sekä pansotti con salsa alla nocia (eräänlainen ravioli saksanpähkinäkastikkeella). Ehkä paras annos oli silti tavallinen, kotonatekoinen minestrone alla genovese, joka on ennemminkin vihannesmuhennus kuin vihanneskeitto. Ja annoksen keskellä on tietysti nokare pesto genovesea!
Eurooppa, Italia, Italian Riviera, matka, matkakokemuksia, ruoka