Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Mitt första besök till Paris var en besvikelse. Full av iver över att få använda min anspråkslösa skolfranska, blev jag ändå inte särskilt väl bemött av de lokala när jag försökte tala franska. När jag talade dålig franska, bytte de till engelska och när jag talade engelska svarade de inte alls. Senaste gången hade situationen ändrats helt. Det kändes som att vinna sig själv när de lokala ville tala med mig och att de dessutom var vänliga!
Trots första gångens besvikelser kunde jag inte låta bli att beundra Paris skönhet och alla de vackra pompösa byggnader och dofter som gör staden till världens mest romantiska. Men som med så många andra europeiska huvudstäder: de verkliga pärlorna finns utanför storstäderna. Den normandiska kusten med St Malo är vacker och människorna är inte så stela som i Paris. Om man vill se fantastiska, enorma katedraler kan man åka på en dagsutflykt till Rouen. Strasbourg med sina korsvirkeshus i Alsace vid den tyska gränsen är också sevärd.
Den franska maten är minst lika berömd som den italienska maten. Vanlig lantkost såsom quiche lorraine (paj med lök och skinka), tarte flambé (champinjoner och ost på tunt brödbotten), crêpes- plättar med matig eller söt fyllning och coq au vin (tupp i vin) är världsberömda. Tarte tatin, eller uppochnedvänd kaka, med äppel-, plommon- eller päronfyllning är gott till kaffet. För finsmakarna finns till exempel vol-au-vent (små pajer med champinjonfyllning) och confit de canard (stuvade anklår). Om man vill pröva på moraliskt tvivelaktig gåslever skall man leta efter foie gras.
Till sist ett litet tips ifall Paris-flyget anländer så sent att man inte hinner ta sista tåget direkt från Charles de Gaulle-flygfältet till centrum. Försök inte med kombinationen buss till närtågsstationen för närtågsstationen säljer inte tågbiljetter även om man kommer ombord, men man blir ändå tvungen att betala böter för obetald biljett när man anländer till centrum och spärrportarna. En dyr taxi från flygfältet blir billigare än böter.
Europa, Frankrike, mat, Paris, reseupplevelser, resor