Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen
Espanja on suuri maa, jonka monet maakunnat eroavat valtavasti toisistaan. Siksi tuntuukin hieman oudolta kirjoittaa koko pohjois-Espanjasta yhdessä ja samassa artikkelissa. Koska eroavaisuudet ovat niin suuret, on ymmärrettävää että on olemassa monia ryhmittymiä jotka haluaisivat nähdä esimerkiksi Baskimaan tai Katalonian itsenäisinä valtioina. Mikä ilmeisesti yhdistää espanjalaisia on esimerkiksi halu tehdä kauniita esineitä ja erikoisia rakennuksia. Bilbaon Guggenheim-museo sekä Gaudin omalaatuinen taide ja arkkitehtuuri Barcelonassa ovat vain yksittäisiä esimerkkejä tästä.
Kun liikkuu metrolla Barcelonassa, huomaa että kuulutukset tehdään sekä espanjaksi että katalaaniksi. Kun saapuu Bilbaoon, huomaa että katukyltit ilmaisevat paikat sekä espanjaksi että baskiksi. Kun katalaanit ovat ilmeisen ylpeitä identiteetistään, menevät baskit vielä askeleen pidemmälle: ollaan ylpeitä mutta silti ystävällisiä turisteja ja vieraita kohtaan. Nuoruudessani pysähdyin myös Salamancassa, Burgoksessa, Avilassa, Santiago de Compostelassa, Toledossa ja Segoviassa ja kaikilla kaupungeilla on omat ilmeensä ja omat tunnelmansa.
Tunnettuja espanjalaisia herkkuja ovat tortilla (perunamunakas), calamares (mustekala), paella (riisiä, lihaa ja vihanneksia), gazpacho (kylmä kurkkukeitto) ja ilmakuivattu serranokinkku. Bilbaossa maistoin myös baskialaista bechamel-kastiketäytettyä tonnikalaa ja Segoviassa merluza romanaa (turskaa tomaattikastikkeessa). Jälkiruoaksi ja makean nälkään suosittelen turronia ja erityisesti mantelitäytteistä nougat-versiota.
Viimeksi haluan vielä suositella päiväretkeä Barcelonasta. Ota lähijunan Montserratiin ja mene köysiradalla vuorenhuipulle, jossa maailmankuulu luostari sijaitsee. Maisemat ja raikas ilma muodostavat upean kontrastin lähellä olevaan suurkaupunkiin.
Espanja, Eurooppa, matka, matkakokemuksia, ruoka