Maa Country Land,På svenska,Yleinen
Tidigare har jag skrivit om norra Spanien, Katalonien och Baskien – nu är det dags för Madrid, och allt söderom huvudstaden, såsom Andalusien. De flesta resenärer åker till kusten såsom Costa Blanca eller Costa del Sol, men så fort man åker inåt landet befinner man sig i det autentiska Spanien med berg, katedraler, sömniga småstäder och torra landskap såsom La Mancha. I sydspetsen finns också Gibraltar-klippan som inte är lätt att nå utan hyrbil eller organiserad utflykt och som inte är särskilt sevärd heller.
Madrid är het på sommaren och kall på vintern. Stadskärnan ser välbärgad ut med pampiga ämbetsverksbyggnader, men jag skulle nog känneteckna staden närmare som tolerant som formell. Strax söder om Madrid finns de vackra städerna Toledo och Sevilla, men den mest hisnande utsikten finns i Ronda. Staden befinner sig högt på en kulle, som mitt i delas av en djup, brant ravin.
Från Malaga åkte vi med motorcykel till Granada med dess berömda arabfästning Alhambra. Vi hade kanske lite för höga förväntningar om det för de bästa erfarenheterna av utflykten var från landsbygden och bergsmassivet Sierra Nevada. En del av landsvägen befann sig till exempel plötsligt högt uppe på en damm i Embalse de los Bermejales, varifrån det var hisnande vackra utsikter. Även naturreservatet Sierra de las Nieves var sevärt.
Spansk mat är utsökt och jag har redan räknat upp en del av mina favoriträtter i en annan artikel om Spanien. I södra Spanien smakade jag också på njurar i sherry, riñones al jerez, samt friterad sjötunga, linguado, och de var verkligt goda. Tjurfäktarstaden Rondas specialitet är oxsvansstuvning Rabo del Toro och den var mustig. Jag vill också lyfta fram spanska efterrätter såsom flan eller crema catalana, som är en pudding med kinuski. Under de heta spanska dagarna är dock en smakupplevelse över alla andra, en svalkande och uppfriskande sangria, som är en blandning av rött vin och saft.
Europa, mat, reseupplevelser, resor, Spanien