Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen
Neljät vuodenaikaamme sekä pyhämme luonnehtivat suomalaisen ruoan ja niitä raaka-aineita jotka ovat silloin käytettävissämme. Yleisesti syömme paljon mikroaaltouunissa lämmitettävää pakaste- ja pikaruokaa, mutta viikonloppuisin satsaamme enemmän suosikkeihimme: lihapullat, uunilohta, makaronilaatikkoa ja jauhelihakastiketta. Pohjois-Karjala on tunnettu uunilihastaan, karjalanpaististaan, joka on sekoitus kuutioitua naudan- ja porsaanlihaa sekä juureksia.
Juhannuksena syödään kauden ensimmäiset perunamukulat nimeltään varhaisperunaa. Ne syödään sellaisinaan keitettyinä sillin sekä tillin ja voin kanssa. Tämän jälkeen yrtit ja vihannekset kypsyvät kiihtyvässä määrin ja satokausi huipentuu elokuussa, kun hedelmät ja marjat (lähinnä mustikat, villivadelmat, puolukat ja hillat) kypsyvät ja metsä tarjoaa sientä. Ensimmäiset kanttarellit paistetaan voin kera jo heinäkuussa ja sipulin sekä kerman kanssa niistä tulee upea kastike varhaisperunan kanssa. Lokakuu on metsästyskautta ja silloin valmistetaan paljon aterioita riistasta kuten hirvestä, peurasta tai linnusta. Jouluna melkein jokainen suomalainen syö kinkkua tai kalkkunaa porkkana-, lanttu- ja perunalaatikon kera. Koko vuoden ympäri kalastellaan ja jotkut kalat syövät paremmin keskitalvella, esimerkiksi madetta pyydystetään avannosta.
Turistien suosimaa Suomen eksoottisinta ruokaa on varmaan poroa. Itse suosittelen poronfilettä mutta ravintoloista on helpompaa saada poronkäristystä, joka on paistettuja lihahiutaleita perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera. Ne jotka haluavat ylittää ennakkoluulojaan syövät pääsiäisenä lautasellisen lehmänlantaa muistuttavaa mämmiä, joka on sekoitus makeaa mallasta ja ruisjauhoja. Myös mustamakkara näyttää erikoiselta, mutta käytännössä se on sianverta ja ohraryynejä. Myös riisiryynejä käytetään suomalaisessa ruoanlaitossa: puurossa jouluna ja täytteenä karjalanpiirakoissa.
Olen aikaisemminkin kirjoittanut kesämökin ja saunan merkityksestä suomalaiselle. Saunan ja järviuinnin jälkeen mökillä maistuu grillattu makkara ja olut. Makkara on kuitenkin melkein aina jauhomakkara ja sisältää harvoin kokolihaa kuten muualla Euroopassa. Joskus olut korvataan simalla, joka on makeampi alkoholiton versio. Jos järvestä tai merestä saa kalaa, se valmistuu parhaiten itse savustettuna heti pyydytyksen jälkeen. Hyvät makuelämykset Suomessa!
Eurooppa, matka, matkakokemuksia, ruoka, Suomi