Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen
Monta vuotta pidin Turkkia maana, jonne en halua palata kahden matkan ja kolmen eri vatsataudin jälkeen. Kolmas matka Istanbuliin oli kuitenkin ihana: kaikki sujui, kaupunki oli muuttunut puhtaammaksi ja mukavammaksi ja ruoka paremmaksi. Tämän lisäksi kävin Turkin sisämaassa, Kappadokiassa, joka on tunnettu erikoisista kalliomuodostelmistaan Göremessä. Mikäli Kappadokia kiinnostaa, suosittelen järjestettyä matkaa, koska kuljetuksen järjestäminen omin päin Kayserin lentokentältä osoittautui erittäin kalliiksi. Aikaisemmin sanottiin että eurooppalainen Turkki ja Istanbul etupäässä ovat kiinnostavia ja nähtäviä, mutta kyllä aasialaissa osissa on myös paljon koettavaa.
Istanbul on kiehtova kaupunki, jossa on moskeijoita, mattokauppiaita sekä mausteita, jotka osoittavat Keski-Itään ja vaatetus sekä naisasema joka viittaisi Eurooppaan. Hagia Sofia-moskeija, Topkapi-palatsi ja kaunein rakennus kaikista, Sininen moskeija, ovat kaikki erittäin näkemisen arvoisia. Basaarit ovat täynnä elämää ja siellä voi liikkua ilman päällekäyvää kaupustelua. Kaupunki saattaa talvisin olla hyvin kylmä ja paras aika matkalle on varmasti kevät tai syksy.
Toinen matkani suuntasi Välimeren rannikon Antalyaan ja siinä kaupungissa ei ole paljon muuta nähtävää tai tekemistä kuin maata rannalla. Kävimme tosin kiinnostavalla retkellä antiikin Pergen ja Aspendoksen kaupungeissa ja siellä oli paljon paremmin säilyneitä raunioita, akvedukteja ja amfiteattereita kuin Kreikassa ja Italiassa. Turkkilaiset ovat ystävällisiä ja he ovat erittäin suvaitsevaisia kohdatessaan turistien epäkunnoittavaa käytöstä ja vaatetusta esimerkiksi paikallisten pyhäköissä. Tämä ystävällisyys näyttää tulevan suoraan sydämestä eikä mielistelemisestä Euroopan unionin liittymisen puolesta.
Turkkilaisilla on oma lihapulla-versionsa nimeltään köfte ja oma pizza-versionsa nimeltään lahmacun. Turkin ulkopuolella tarjottavat kebabit ovat vain pieni osa maan omasta herkullisesta kebab-tarjonnasta. Näiden lisäksi maistoin tietysti hunajanmakeisia baklava-filotaikinaleivonnaisia, Turkish Delight-kuutioita, granaattiomenamehua, vanukkaita ja pähkinäsekoituksia. Rannikkokaupungissa Antalyassa oli helppoa saada hyvää grillattua kalaa.
Aasia, Eurooppa, matka, matkakokemuksia, ruoka, Turkki