Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen
Lisäys 1.5.2022 artikkeliin, joka alunperin julkaistiin 26.8.2013: Artikkelin tarkoituksena ei ole edistää matkailua maahan, joka brutaalisti hyökkää naapurimaahansa
Suomen Neuvostoliitolle luovuttama Karjala on viime vuosikymmeninä ollut suosittu matkakohde suomalaisille karjalaisille, jotka evakkoina joutuivat jättämään kotinsa sodan jälkeen. Myös muita matkaintoilijoita lähtee järjestetyille linja-autoretkille Venäjän Karjalaan. Itselläni oli kultainen mahdollisuus osallistua puheliaiden, spontaanisti innostuvien pohjoiskarjalaisten kanssa retkelle Sortavalaan, Käkisalmeen (nykyisin Priozersk) ja Viipuriin. Muita suosittuja kohteita ovat mm. Petroskoi ja Valamon saariluostari keskellä Laatokan suurta järveä.
Viipuri oli Suomen suurimpia kaupunkeja 1900-luvun alussa ja kaupungin arkkitehtuuri muistuttaakin Helsinkiä. Neuvostoliiton aikana kaupungin talot rapistuivat mutta niitä on nyt kunnostettu vilkkaasti. Sortavalassa kunnostustahti on ollut selvästi hitaampaa. Viipurin viehätystä kruunaa linna ruotsalaiselta ajalta. Vastaavanlainen löytyy myös Käkisalmesta, mutta se on raunioina. Teitä kunnostetaan vilkkaasti Karjalassa, mutta välillä ne ovat vielä niin huonossa kunnossa että eteneminen tapahtuu etanavauhdilla.
Venäjän viisumivaatimukset ovat kirjavia ja on syytä tarkistaa ajankohtaiset määräykset juuri ennen matkaa. Viisumin hinta voi tuntua korkealta mutta vastineeksi mahdollistuvat edulliset tax free-ostokset rajalla. Muuten hintataso on melko korkea Karjalassa ja ostosintoa hillitsee myös tyypillinen venäläinen hapan ja yksikielinen, välinpitämätön asiakaspalvelu. Maaseudulta löytyy kuitenkin ystävällisiä, vieraanvaraisia venäläisiä, jotka mielellään neuvovat karjalaisten juurien etsimisessä.
Suomenpuoleinen Karjala ylpeilee riisi- tai perunapiirakoilla. Lisäksi tarjoillaan pitkään haudutettua karjalan paistia, jossa on sekä porsaan että naudan lihaa. Näitä ruokia oli harvoin tarjolla Venäjän Karjalassa, missä venäläinen ruoka hallitsee. Maistoin seljankaa, sillä kerralla eräänlaista vihanneskeittoa, sekä Laatokan taimenta kaviaarikastikkeella. Vasikankieli piparjuuriraasteella oli niin hyvä että sitä söisin mielelläni uudelleen!
Eurooppa, matka, matkakokemuksia, ruoka, Suomi, Venäjä