Lainaa.com

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Albanien (på svenska)

14.02.2020, travelfood

Först efter mitt tredje besök i Albanien kom jag mig för att skriva en rese-artikel om det nya spännande turistlandet. Min första blixtvisit var från norra Makedoniens Ohrid-sjön, och det andra var en endagsutflykt med katamaran från grekiska Korfu till albanska Sarande, men det tredje besöket var ett längre. Vi flög till huvudstaden Tirana, där vi tillbringade en dag innan vi åkte med buss till hamnstaden Durres och därifrån med färja till Italien.

Ett minnesvärt besök var till en bunker i Tirana, som hade gjorts om till ett museum (Bunkart 2) över Albaniens närhistoria, som innehåller en hel del kusligheter och förtryck. I övrigt var Tirana överraskande nog mera intressant än de kuststäder, som nu marknadsförs som badorter för turister. Stränderna är ofta inhägnade och det är svårt att nå dem, och i hamnstäderna dominerar hamnverksamheterna på de mest centrala ställena i städerna som annars vore intressanta för turister. Inte heller restaurangutbudet i Sarande och Durres var särskilt lockande, men Tiranas restauranger i det gamla basarområdet var mycket intressanta.

Vi smakade på albanska specialiteter, som är rätt köttbetonade även om också fisk och skaldjur finns att få till och med i inlandet. Vi smakade på en sorts sommarsallad, som var en blandning av färskost, marinerad paprikakross och vitlök. Stuvningar med lamm (mish) och bönor är också vanliga.

Albanerna är entusiastiska över att vara föremål för turisters intresse och de hjälper gärna till och vill vara internationella genom att tala engelska.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *