Lainaa.com

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Azerbaijan (på svenska)

29.10.2019, travelfood

Baku har en storstilad arkitektur från 1900-talets alla höjdpunkter, och orsaken till detta är 1900-talets stora rikedom: olja. Vid Bakus strandpromenad ser man källan till rikedomarna – oljeborrtornen – långt i horisonten, men man ser också vilka arkitektoniska underverk som omåttliga finansiella tillgångar kan åstadkomma. Mitt i branten ser ståtliga våningshus ut som dvärgar vid sidan av tre skyskrapor i form av eldkvastar – symbolen för den eviga eld som landet och dess folk får njuta av.

Men det är inte bara oljan som gör den azerbaijanska jorden rik. Även frukter och grönsaker växer bra och det syns i nationalrätten pilau – riset som i andra centralasiatiska länder smaksätts med kött. Det finns också kyckling att få och de fylls med frukt, grönsaker eller nötter (lavangi) eller fylld fisk (baliq). Dagens fisk var stör (som ger landet även kaviar), men jag lockades inte av tanken på fisk från samma Kaspiska havet, vars oljiga vatten jag sett vid Bakus strandpromenad. Istället smakade jag på ”family soup” eller piti – en köttbuljong med tomat-, gurk- och potatistärningar samt ”monastery chicken”, som var en kycklingfilé med vildsvampfyllning, tomatskivor och smält ost.

Azerbaijanernas rikedomar syns inte i folkets klädsel och uppenbarelse. Dyrbara märkesbutiker finns överallt i Baku, men vem gör uppköp där? I någon mån ser man välfärden i stadens bilar, men som turist får man snarare akta sig för lyxbilarna än beundra dem. Bakus trafikleder innehåller många filer och det är rentav omöjligt att som fotgängare korsa filernas snabba trafik. Och lyckas man med korsandet så får man böter av polisen, för det är meningen att fotgängare skall använda underpassager då bilisten är kung! Men bussbiljetterna är mycket billiga, kanske för att bränslet är billigt.

Man kan gott säga att Azerbaijan är Europas eget Dubai, och det bara väntar på att allt större turistströmmar skall komma till landet. Och för europeiska turister kan det vara intressant att så pass nära finns en turistort, som kan ha varma dagar redan tidigt på våren och ännu sent på hösten.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *