Lainaa.com

Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Azerbaijan (suomeksi)

29.10.2019, travelfood

Bakullla on mahtipontinen arkkitehtuuri 1900-luvun kaikista tyylisuunnista, ja syy tähän on 1900-luvun suuri rikkaus: öljy. Bakun rantapromenadin varrella näkee rikkauksien lähteen – öljyporaustornit – kaukana horisontissa, mutta samalla näkee millaisia arkkitehtiluomuksia saa aikaan kun mittaamattomat varat on käytössä. Rinteessä sijaitsevat korkeahkot kerrostalot näyttävät kääpiöiltä kolmen erikoisen pilvenpiirtäjän vieressä. Ne näyttävät tulenlieskoilta, ja ne symbolisoivatkin maasta kumpuavaa ikuista tulta – maan ja kansan ylpeyden aihetta.

Mutta öljy ei ole suinkaan ainoa aine, joka tekee azerbaijanilaisen maaperän rikkaaksi. Myös hedelmät ja vihannekset kasvavat hyvin Kaspianmeren varrella ja se näkyy pilau-kansallisruoassa, riisiateria joka muissa Keskiaasian maissa maustetaan lihalla. Kana täytetään usein juuri hedelmillä, pähkinöillä tai vihanneksilla (lavang), tai kala samoilla herkuilla (baliq). Päivän kala oli sampi (josta alue saa myös kallisarvoista kaviaaria), mutta ajatus kalasta öljyisestä Kaspianmerestä ei houkutellut. Olinhan nähnyt öljyisen veden aamulla Bakun rantapromenadilla. Sen sijaan maistoin pitiä, tai ”family soupia” – lihalientä, johon oli lisätty tomaatti-, kurkku- ja perunakuutioita. Lisäksi maistoin ”monastery chickeniä”, joka oli villimetsäsienikastikkeen, tomaattiviipaleiden ja sulatetun juuston alle jäänyt kanafilee.

Azerbaijanilaisten vauraus ei näy kansan pukeutumisesta tai olemuksesta. Kallita merkkikauppoja on siellä täällä Bakussa, mutta kuka asioi niissä? Jossain määrin vauraus näkyy kaupungin autokannasta, mutta turistina saa ennemmin varoa luksusautoja kuin ihailla niitä. Bakun liikenneväylät sisältävät monta kaistaa ja jalankulkijana on miltei mahdotonta kohdata kaistojen nopeaa liikennettä. Ja mikäli kadun ylitys onnistuu, saakin sakkoja poliisilta koska tarkoituksena on että jalankulkijan kuuluu käyttää alikulkutunnelia kun autoilija on kuningas! Mutta bussiliput ovat halpoja, ehkä koska polttoaine on halpa öljyisässä maassa.

Voi huoletta sanoa että Azerbaijan on Euroopan oma Dubai, joka vaan odottaa laajempimittaisten turistivirtojen tuloa maahan. Ja eurooppalaisille turisteille voi olla kiinnostavaa tietää että näinkin läheltä löytyy matkailukohde, jolla saattaa olla lämpimiä päiviä jo aikaisin keväällä sekä myöhään syksyllä.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *