Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Belgien

10.11.2014, travelfood

Under ett halvt år av studier i Antwerpen blev detta underbara land bekant, både flamiska nord och vallonska söder. De fantastiskt vackra städerna Brügge och Ghent samt Europas vackrasta torg, Grand Place i Bryssel, ja, varför blir detta turistland i skymundan till förmån för grannländerna? Under min studietid var det svårt att få kontakt med de lokala och vi internationella studerande rörde oss främst sinsemellan. Och faktum är att man sällan ser belgiska registerplåtar på bilar i Europa – kanske belgarna trivs bäst för sig själva i sitt vackra land?

Belgarna njuter av god mat och dryck. Landet är fullt av chokladkonfekt och våfflor samt härligt gott öl. Vad sägs om sådana specialiteter som körsbärsöl eller hallonöl? Landet är också känt för en så fantastisk kombination som fransk potatis och majonnäs, vilket säkert gör hälsofantaster och kaloriräknare galna. Om man går till restauranggatan invid Bryssels Grand Place, försöker inkastarna sälja musselgrytor i härlig spad av vitt vin, provence-kryddor eller vitlök.

Andra belgiska specialiteter som jag smakade på var waterzooi-soppa (grönsakssoppa med kyckling), witloof uit den Oven (endiver och skinka under osttäcke i ugn), carbonade flamande (mustig köttgryta med lök och öl) samt kanin med plommon, russin och körsbär. Vill man äta billigare finns det rikligt med smörgåsbarer, som fyller bröd med köttuppskärningar, pateér eller ost (belegde broodje).

Min studiestad Antwerpen har en vacker gammal stadskärna byggd kring statyn av stadens grundare, en hjälte som skar handen av en jätte och kastade den i havet (hand werfen -> Antwerpen). Under hösten blåste det kallt från Nordsjön och regnet kom nästan utan undantag vågrätt. Men nästan varje söndag var det uppehåll och då var det skönt att promenera på Vogelmarkt, en marknadsplats med allt mellan himmel och jord till salu. En specialitet i Antwerpen var också de judiska diamanthandlarna vid järnvägsstationen.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *