Formula 1 VPN-Suomi

Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Bolivia (suomeksi)

04.06.2019, travelfood

Ensivaikutelma bolivialaisista on että he ovat ehkä Etelä-Amerikan vakavampia kansoja. He pukeutuvat mielellään perinteisesti eivätkä ole ihan niin puheliaita ja viittovia kuin naapurinsa. Ja sehän sopii meille suomalaisille hyvin, koska me olemme aika samankaltaisia! Minulle, joka ei puhu espanjaa erityisen hyvin, on myös aina yhtä mukavaa huomata että paikalliset yrittävät ymmärtää minua heidän puutteellisella englannin kielen taidoillaan ja minun hataralla espanjan kielen taidoillani, mikä on harvinaisempaa esimerkiksi Espanjassa.

Kiinnostuin Boliviasta kun huomasin että Titicaca-järven varrella sijaitsevaan Copacabanaan pääsee helposti bussilla pääkaupungista La Pazista. Aikaisemmalla Perun matkallani Titicaca-järvelle pääsy oli osoittautunut paljon hankalammaksi, joten olin silloin luopunut siitä. Nyt pääsin bussimatkalla sinne ja koko linja-auto lastattiin yhdessä vaiheessa vaatimattomalle lautalle ja ylitettiin jännityksellä lyhyttä lahtea. Onneksi lautta ei sentään ollut rakennettu kaislasta, joilla kokonaisia saaria on rakennettu tässä erityisessä järvessä.

Olin siinä uskossa etten enää saisi vuoristotautia, kun olin selvinnyt korkeista maista kuten Nepalista, Sveitsistä ja Perusta ilman oireita. Mutta La Pazissa sain kovan päänsäryn, sydämen tykytystä ja liikkuminen oli vaikeaa. Joten ota vuoristotautia huomioon kun suunnittelet matkaa La Paziin. Korkealla sijaitsevan pääkaupungin jyrkissä rinteissä kannattaa säästää kuntoaan käyttämällä paikallista metroa, joka on käytännössä köysiratojen verkostoa. Tuntuu oikeasti siltä kuin kaupunki olisi pilvien seassa!

Bolivialainen ruoka muistuttaa naapurimaiden keittiötä ja perustuu Andeilla kasvaviin raaka-aineisiin. Tämä tarkoittaa lähinnä perunaa, joista löytyy sekä keltaisia että sinisiä lajikkeita. Maistoin ajiaco-keittoa, jonka raaka-aineita ovat peruna ja guasca-yrttejä. Tämän lisäksi söin perualaisvaikutteista lomo cerradoa, joka on eräänlainen lehtipihvi, sekä valkosipulikirjolohta, jota sanottiin olevan Titicaca-järveltä. Tyypillisen perulaisen pisco sourin sijasta maistoin Boliviassa maracuja souria, ja trooppinen hedelmäjuoma oli erittäin maistuva.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *