Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Buenos Aires (på svenska)

16.02.2017, travelfood

Argentina är naturligtvis mycket mera än enbart huvudstaden, men vi besökte enbart Buenos Aires under ett fuktigt hett januari. Stadens byggnader påminner stort om Paris, och även atmosfären är lite bohemiskt pompös. Det märks redan på Recoleta-gravgården med alla dess storslagna gravmonument. Även hundarna lever väl och man kan se avlönade hundrastare, som har upp till 12 hundar i ett koppel!

Man får ändå känslan av att det vanliga livet i storstaden är inte särskilt pompöst även om ytan ser ut så. Shopping-gatan är full av personer som vill växla pengar med turister och orsaken är uppenbar: den argentinska peson mår inte bra och inflationen var under 2016 hela 40%. Detta leder till att vissa funktioner är rätt kaotiska. Vår fickguide från 2013 var hopplöst gammal redan tre år senare, för metro- och bussystemet hade ändrats så att man inte längre kunde köpa engångsbiljetter utan ett formellt, avgiftsbelagt användarkort. Posten hade reformerats så att om man köpte postkort från suvenir-butik 1, sålde de frimärken till kurirbolaget X. Korten i suvenirbutik 2 hade kanske ett avtal med kurirbolag Y, och korten fick inte lämnas in i fel kurirbolags låda. Dessutom var frimärkena hutlöst dyra (4,50 euro/st) så det är något att tänka på för beslutsfattare om man går in för att privatisera postbolagen i våra hemländer också!

I Argentina äter man naturligtvis biffar på restauranger med namnet parillada. På turistställena kan biffarna kännas rätt billiga, men de kan nog vara rätt sega där. Menyerna säger också från vilken del av kon biffarna har kommit, så det kan vara avsevärd information för dem som vet var de bästa bitarna finns. Om man inte blir mätt av de enorma biffarna kan man beställa den typiska förrätten provoleta, som är stekt ost! Empanada-pastejer finns också att få på nästan alla ställen. Till dessert eller kaffepausen rekommenderar jag något i dulce de leche-sortimentet (motsvarar vår kinuski) eller alfajores-kex.

Från Buenos Aires är det också lätt att göra en dagsutflykt över Rio de la Plata-viken till grannlandet Uruguay. Med långsam båt eller snabb katamaran kommer man behändigt till den gamla hamnstaden Colonia del Sacramento med dess bastanta murar och goda fiskerätter.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *