Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Chile (på svenska)

17.01.2017, travelfood

Chile är ett högintressant land att åka till från Norden på vintern. Landets centrala delar med huvudstaden Santiago i spetsen erbjuder i januari + 30 grader och sol, men torr hetta, vilket gör det behagligare än till exempel Sydostasien. Det finns kultur och färggrann arkitektur i branta Valparaiso och fantastiskt vackra naturupplevelser i form av de närliggande Anderna. Den enda nackdelen med Chile är att landet är så långt borta och det tar länge att resa dit. Men redan när man anländer till Santiago med flyg ser man de mäktiga Anderna strax under flyget och man får en försmak av vad som är på kommande!

Själva Santiago har inga sevärdheter i världsklass, men möjligheterna till utflykter är stora. Santiago är en utbredd stad och till och med en inbiten fotgängare som jag fick finna mig i att använda den välfungerande metron. Den kunde dock vara hett ibland i januari. Hälften av det till arealen stora landet bor i Santiago och det märks nog ibland i trängseln. I övrigt är man nog tvungen att kunna bättre spanska än de vanligaste fraserna för att klara sig. Chilenarna pratar sällan engelska och som turist finner man sig ofta i situationer där det krävs kommunikation: kyparen kan fråga om dricksen skall lämnas bort från den slutsumma som redan lagts in på notan, kyparen kan fråga om dricksen skall inkluderas i kreditkortsbetalningen och kyparen kan fråga om kreditkortsbetalningen skall gå på avbetalning eller inte! På spanska. I alla dessa fall blev det missförstånd och ur min synvinkel fel betalningar…

Chilensk mat är rätt säsongbetonad och det är tydligt att man gärna äter lättare under heta januari. Då är till exempel grannlandet Perus ceviche (en frisk, citrusmarinerad rå fisk) som gäller. Under vintern smakar tunga grillköttsrätter (churrasco) eller mustig köttgryta (plateada). Färsk tonfisk och lax samt skaldjur är alltid bra val i denna fiskenation. Dessutom åt vi härliga kakor och drack frisk fruktjuice, men till maten smakade alltid det världsberömda chilenska vinet.

Denna gång besökte vi bara mellersta Chile, men kanske någon annan gång norra Chiles torra Atacama-öken, eller södra Chiles glaciärer i Patagonien. Eller varför inte Påskön, som också hör till Chile!

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *