Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Chile (suomeksi)

17.01.2017, travelfood

Chile on meille pohjoismaalaisille kiinnostava talvimatkakohde. Maan keskiosat ja pääkaupunki Santiago tarjoavat tammikuussa 30 asteisen auringonpaisteen, mutta kuivan sellaisen mikä tekee kuumuudesta miellyttävämmän kuin esimerkiksi Kaakkois-Aasian kostea kuumuus. Jyrkkien mäkien Valparaiso tarjoaa kulttuuria ja värikästä arkkitehtuuria ja läheiset Andit taas hemmottelevat kauneilla luontoelämyksillä. Ainoa haitta on että Chile on niin kaukana että kestää kauan saapua sinne jopa lentokoneella. Mutta jo saapuessa Santiagoon lennetään ylväiden Andien yllä ikään kuin esimauksi mitä on edessä!

Itse Santiagolla ei ole erityisen maailmanluokan nähtävyyksiä, mutta retkimahdollisuudet ovat hyviä. Santiago on laaja-alueinen kaupunki ja jopa pinttynyt jalankulkija kuten minä ”joutui” käyttämään metroa, joka oli kylläkin hyvin toimiva sellainen. Tammikuussa käveleminen saattoi kuitenkin olla aika kuumaa. Melko laajamittaisen maan väestöstä noin puolet asuu Santiagossa ja se näkyy aika ajoin ruuhkina. Turistina on hyvä osata vähän parempaa espanjaa kuin yleisimmät fraasit, koska chileläiset puhuvat harvoin englantia ja turistina löytää itsensä tilanteista, joissa tarvitaan viestintää. Tarjoilija kysyy jätetäänkö tipit pois jo laaditulta tipilliselta laskulta, tarjoilija saattaa kysyä kuuluuko tipit lisätä luottokorttimaksuun ja tarjoilija saattaa kysyä halutaanko luottokorttimaksun osamaksulla vai ilman! Espanjaksi. Kaikista noista tilanteista tuli väärinkäsityksiä ja minun kannaltani väärät maksut…

Chileläinen ruoka on aika kausipainotteinen ja kuuman tammikuun aikana syödään ilmeisen kevyemmin. Esimerkiksi naapurimaan Perun ceviche (raikas, sitrusmarinoitu raaka kala) on herkullinen silloin. Talvella syödään raskaita grillliharuokia (churrasco) tai meheviä lihapatoja (esimerkiksi plateada). Tuore tonnikala ja lohi sekä merenelävät ovat aina hyviä valintoja tässä kalastajien maassa. Näiden lisäksi syötiin hyviä kakkuja ja juotiin raikkaita hedelmäjuomia, mutta ruoan kanssa kannattaa juoda tunnetusti hyvää chileläistä viiniä.

Tällä kerralla käytiin ainoastaan keski-Chilessä, mutta ehkä joskus vielä voidaan palata pohjoisen Atacama-aavikkoon tai eteläisen Patagonian jäätiköille. Tai miksei Pääsiäis-saarelle, joka kuuluu Chilelle!

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *