Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Egypten

17.11.2011, travelfood

Först måste jag medge att jag inte har varit till Kairo och att jag inte har sett pyramiderna närmare än från flygplanets fönster. Vi besökte Hurghada vid Röda havets västra strand i januari när det är rätt varmt i Egypten för nordbor men kallt för de lokala. Hurghada har vuxit från en minimal fiskeby till en turistort med stora hotell och en gata med försäljarbås där de lokala försöker få turister att lämna sina hotell för att bekanta sig med “det lokala livet”. Det var alltså en av de få paketresor som jag har gjort.

Det bästa Hurghada kan erbjuda är definitivt en snorklingsutflykt till Röda havet. Man förs till en av de närliggande öarna och sedan snorklar man bland koraller och tropiska fiskar i klart vatten. En annan orsak att besöka Hurghada är att det ordnas utflykter bort från orten. Vi steg upp klockan 4 på natten för att hinna på en utflykt till Luxor och ännu tillbaka till Hurghada sent på kvällen. Bussen körde till en samlingsplats för samtliga Luxor-bussar och därefter körde alla bussar i poliseskort genom öknen mot Luxor. Eftersom resan är lång och enformig, roade busschaufförerna sig med att tävla och köra om varandra i tur och ordning i omöjligt hög fart.

Luxor är en upplevelse för alla som är ens lite intresserad av egyptologi. Gravar, minnesmärken, Karnaks tempel, Nilen – allt finns i Luxor. Naturligtvis finns där också försäljare. Deras taktik tycks gå ut på att ge vackra stenar som “present for you” men när man tar emot gåvan är det tydligt att det begärs pengar för det. Mitt resesällskap tog emot gåvan men istället för att betala för dem, erbjöd han en föreläsning på engelska om vad ordet present eller gåva betyder. Föreläsningen togs inte väl emot.

Egyptisk mat är inte särskilt speciell. Det grillade lammköttet, falafelen, shashlik-köttspetten, hummusen och fisken smakade lika bra som de gör i andra länder i Mellersta Östern. Det som gör maten lite annorlunda är att man som västerlänning speciellt lätt får magsjuka i Egypten. Det lär inte bero på att det skulle vara speciellt smutsigt i Egypten utan på att bakteriefloran är så annorlunda där än i andra länder.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *