Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Etiopien (på svenska)

03.01.2018, travelfood

Mitt egentliga mål var Lalibela i norra Etiopien, som är känt för sina medeltida kyrkor, som lokala präster i tiderna högg in i det mjuka berget. Lalibelas enastående erosionslandskap påminner faktiskt lite om Grand Canyon. Området är verkligen sevärt och det kommer tydligen i framtiden att behövas en Indiana Jones-film eller dylikt för att göra området lika känt som Petra i Jordanien blev efter filmen år 1989. Som turist får man punga ut med 50 USD för att besöka kyrkorna och enligt min chaufför går inget av dessa pengar till de lokala i staden. I framtiden borde kyrkan verkligen åtgärda den saken. Just nu ser de lokala bara att rika västerlänningar rör sig i staden men de lämnar inte just några pengar åt de lokala. Kanske det är därför som så många lokala vill ha något av resenärer. Barnen ropar det egentliga ärendet och den uppgift som turisterna har: ”Hey Mr Money!”

Ethiopian Airlines fungerar och påminner lite om prakten i oljestaternas flygbolag. Bolaget har fungerande rutter från sin knutpunkt i Addis Abeba och konkurrerar snart med Nairobi som Afrikas flygcentrum. Ethiopian Airlines flyg visade sig hålla tidtabellerna rätt bra efter första chocken då det tidigarelagde min avfärd från Stockholm till Addis med över tre timmar, vilket ställde till med dyra ändringar i kopplingsflyg. Flyget är nödvändigt för avstånden till Etiopiens olika sevärdheter i Lalibela, Gondar och Axum är stora.

Etiopien är känt för sina småsura injera-plättar, som fylls med asmara-kryddat kyckling- eller nötkött. Om fyllningen är getkött, kan det vara lite segt. Personligen anser jag att Etiopiens främsta livsmedelsgåva till världen är kaffet. På samma sätt som det verkar vara omöjligt att få dåligt vin i vanliga barer i Sydamerika, Sydafrika och Australien, verkar det vara omöjligt att få dåligt kaffe i de etiopiska kafeteriorna.

I slutet av min resa, i huvudstaden Addis Abeba, lyckades en liten grupp med barn distrahera min uppmärksamhet och min plånbok försvann med pengar och kort. Till dess hade jag haft stora ambitioner att med olika sajter och skriverier rekommendera Etiopien som ett framtida, stort resemål. Så åtminstone ännu är det kanske bättre att åka dit med en skyddad gruppresa än som en individuell resenär.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *