Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Finska Lappland

15.05.2018, travelfood

Ju mera jag besöker Lappland, desto mera känns det som ett annat land än resten av Finland. Vi finländare borde vara stolta över att vi har en region som attraherar utländska besökare i sådan grad som Lappland gör för tillfället. Och det gäller även svenska och norska Lappland. Vi besökte Rovaniemi i mars och staden var fylld med utländska turister, och det var uppenbart att de lokala är nöjda över besöken. Även om mitt hotell var fyllt till bredden, lyckades personalen med att betjäna kunderna med vänliga leenden.

Vetenskapscentret och museét Arktikum är värt ett besök för dem som vill veta mera om samerna och om livet norr om polcirkeln. Utställningarna berättar också om Arktis utanför Skandinavien, och det är möjligt att vissa besökare tror att det är ett och samma område, samt att det därför finns isbjörnar i Lappland. Det är också uppenbart att många besökare tror att man kan se norrsken varje kväll i Lappland även om de är rätt sällsynta. I Arktikum kan man uppleva simulerade norrsken, ifall det är tillräckligt för dem som annars inte har möjlighet att se dem.

Under vårt besök i Rovaniemi såg vi många turistgrupper med identiska värmekläder och det verkar som om turismentrepenörerna antingen bjuder på de varma kläderna i samband med andra evenemang eller så finns de att hyra. Många turister från sydliga länder förstår inte alltid hur kallt det kan vara i Lappland under vintern. Entrepenörerna i Rovaniemi erbjuder besök till renfarmer, julgubbens verkstad, hundslädesfärder samt aktiviteter bland snö, isvakar och fiskevatten. För dem som väntar till den varmaste månaden, juli, kan sommarens myggor och knådd komma som en obehaglig överraskning, men höstens färgprakt erbjuder möjligheter till inspirerande naturpromenader.

De kulinariska möjligheterna är många i Lappland. De flesta smakar på renskav eller ren i form av biffar, lever eller tunga, men det finns också annat såsom ripa, fjällröding och till och med björn. I Rovaniemi besökte jag en Asien-inspirerad restaurang som använde sig av lokala ingredienser och det blev till exempel ren-sushi och björn dim sum! De enda guldkorn som turister vaskar i Lappland är troligtvis hjortron och det är en obligatorisk ingrediens på restaurangernas dessertlistor. Och vissa besökare nöjer sig med hotellets frukostbord där det ofta finns brödost med hjortronsylt.

Varmt välkomna till vår svala nord!

 

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *