Lainaa.com

Maa Country Land,På svenska

Kazakstan (på svenska)

01.04.2020, travelfood

Kazakstan är ett av världens största länder, och har många influenser av sina ännu större grannländer Ryssland och Kina. Största delen av landet är torr stäpp med monotont landskap och mitt i allt detta finns huvudstaden Nur-Sultan (före detta Astana) med futuristiska byggnader att beundra. Själv besökte jag Almaty (före detta Alma-Ata) som befinner sig i söder, vid foten av de majestätiska Trans-Altai-bergen. Från Almaty gör man utflykter till naturen, såsom till sjöarna Kolsay eller Issyk, eller till bergslandskap såsom Charyn Canyon. För inbitna, brådsamma land-samlare är det också möjligt att göra en dagsutflykt med buss och taxi från Almaty till grannlandet Kirgisiens huvudstad Bishkek.

Som självständig resenär ville jag ta lokalbussen från flygfältet till Almatys centrum och det visade sig vara överraskande svårt. Almaty är ytterst vidsträckt och staden har inget speciellt landmärke som kunde kallas för ett kärncentrum. Efter en timme av bussresa förbi monotona, Sovjet-liknande byggnader vid parkfyllda alleér, förstod jag att vi redan hade passerat ”centrum” och det gällde att åka tillbaka med en ny bussbiljett. Det var tydligt att busschaufförerna samlade in kontantbetalningar för bussresorna (som var dubbelt dyrare än om man köpte ett busskort med enkelresor) i egna fickor för de gav ingen bussbiljett. Efter en stunds körande stannade chauffören och räckte mig en biljett trots allt, och orsaken var tydligen att han hört via sina kanaler att biljettkontrollörer väntade på nästa hållplats. Jag undrar hur mycket han hade förnekat att jag betalat åt honom för bussresan om jag blivit fast av kontrollörerna utan biljett. I övrigt verkade kazakstanerna glada och vänliga, samt intresserade av att ge råd åt turister. Och det behövs ofta, eftersom alla skyltar och menyer är skrivna endast med kyrilliska bokstäver.

Kazakstans mat är kött- och risbetonat. Om man vill smaka på ett lite annorlunda köttprotein så är det häst som gäller (kuurdak). Hästköttet är välsmakande, mörkare och mindre trådigt än till exempel nötkött. Shuzuk är hästkorv och sur-et rökt hästkött. En rekommendabel måltid är beshbarmak (hästkött och nudlar). Vill man dessutom ha lite mera exotiska drycker till måltiden så finns det att få mjölk av kamel eller sto. Själv blev jag förtjust i en saft av sura körsbär.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *