Formula 1 VPN-Suomi

Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Kazakstan (suomeksi)

01.04.2020, travelfood

Kazakstan on maailman suurimpia maita, ja sillä on monet vaikutteet sen vielä isommista naapureistaan Venäjästä ja Kiinasta. Suurin osa maasta on kuivaa ja avaraa, eli aika yksitoikkoista maisemaa, mutta kaiken sen keskellä on pääkaupunki Nur-Sultan (aik Astana) futuristisine rakennuksineen. Itse vierailin etelässä sijaitsevassa Almatyssa (aik Alma-Ata), joka ei ollut yksitoikkoista vaan sijaitsee majesteettisten Trans-Altai-vuorten juurella. Almatysta tehdään luontoretkiä, kuten Kolsay- tai Issyk-järville, tai huikeisiin Charyn Canyon-vuoristomaisemiin. Kiireellisia maa-bongareita saattaa kiinnostaa että Almatysta on mahdollista tehdä päiväretki bussilla ja taksilla naapurimaan Kirgisian pääkaupunkiin Bishkekiin.

Itsenäinen matkailija haluaa ottaa paikallisbussin lentokentältä Almatyn keskustaan ja se voi osoittautua yllättävän vaikeaksi. Almaty on laaja-alueinen kaupunki ja sillä ei ole erityistä maamerkkiä, jota voisi kutsua ydinkeskustaksi. Tunnin ajomatkan jälkeen kun oltiin menty neuvostoliittomaisten jättirakennusten ja puistomaisten puiden täyttyisten väylien ohi, ymmärsin että ”keskusta” oli jo takanapäin ja piti palata uudella bussimatkalla. Oli ilmiselvää että bussikuljettajat keräsivät käteiset bussikuljetuksesta omaan taskuun (käteisellä maksaminen oli muuten tuplasti kalliimpaa kuin maksaminen ennalta hankitulla matkakortilla), koska he eivät antaneet lippua maksusta. Lyhyen ajomatkan jälkeen kuljettaja pysähtyi ja ojensi sittenkin lipun ja syy valkeni seuraavalla pysäkillä, koska siellä odottivat lipuntarkastajat. Olisiko hän väittänyt etten ollut maksanut matkasta jos olisin jäänyt kiinni liputta matkaamisesta? Muuten kazakstanilaiset vaikuttivat iloisilta ja ystävällisiltä, sekä antoivat mielellään neuvoja turisteille. Ja sitä tarvittiin usein, koska kaikki kyltit ja ruokalistat olivat pelkästään kyrillisillä kirjaimilla.

Kazakstanilainen ruoka on liha- ja riisipainotteinen. Jos haluaa maistaa vähän erilaisempaa lihaproteiinia niin hevosen liha on oiva vaihtoehto (kuurdak). Hevosen lihan on maistuva sekä hieman tummempi ja pehmeämpi kuin esimerkiksi naudanliha. Shuzuk on hevosenmakkara ja sur-et savustettu hevosenliha. Suosittelen beshbarmakia, joka on hevosenlihaa nuudeleiden kanssa. Jos haluaa vielä vähän eksoottisempaa juotavaa ruoan kanssa, niin saatavana voi olla kamelin maitoa tai tamman maitoa. Itse pidin hapankirsikoiden mehusta.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *