Lainaa.com

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Kolombia (på svenska)

01.03.2019, travelfood

Som tonåring såg jag storsuccén från 80-talet: Jakten på den gröna diamanten, som spelades in i det vackra Cartagena i Kolombia. Dit ville jag också! Men så kom drog- och gerillakrigen i landet och turismen falnade. Först nu har det åter öppnats, men igen missade jag Cartagena! Förhoppningsvis får den vackra staden en egen artikel senare!

Jag hade möjligheten att besöka huvudstaden Bogota, som befinner sig i det kuperade inlandet. Eftersom flyktingkrisen från grannlandet Venezuela var ett faktum (i februari 2019) väntade jag mig se många fattiga på gatorna. Så var inte fallet, för till och med i Europas storstäder ser man flera flyktingar på gatorna. Bogotas historiska centrum, med Bolivar-platsen i nyckelpunkt, har dock flera militärförläggningar och vaktposter i den omedelbara närheten, så kanske det lockar bort fattiga från de främsta turiststråken.

Kolombia har massvis med möjligheter nu då krigen är slut, och man förbluffar sig över hur modernt och fungerande allt verkar. Har allt detta byggts upp först efter freden, eller hade man finanserna i skick redan under kriget? Kanske de har lyckats utnyttja sina enorma naturresurser väl eller kanske den mångsidiga topografin med både djungel, stäpp, berg, Stillahavskust och Karibienkust hjäper? Kanske kunde Kolombias insatser med att skapa fred i sitt eget land även vara till hjälp då grannlandet Venezuelas kriser skall rätas ut?

Bogotas gatukök domineras av venezuelanska arepas (majsbröd med kyckling- eller kokt ägg-fyllning), mexikanska tamales (piroger) eller tucumones-pastejer med kött- eller vegetarisk fyllning. Gatuköken säljer också juice pressad på tropiska frukter samt friterad yucca-rot (eller kassava), som också kan serveras som chips. Även i övrigt verkar de vara ivriga på att fritera sin mat, eller åtminstone steka den. En friterad degboll kallas för buñuelos. Fritangas är en hel rätt med friterade ingredienser såsom potatis, plantain eller kött. Kom också ihåg att smaka på det världsberömda kolombianska kaffet!

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *