Lainaa.com

Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Kolumbia (suomeksi)

01.03.2019, travelfood

Teini-ikäisenä näin 80-luvun suurmenestyselokuvan ”Vihreän timantin metsästys” ja kun osoittautui että se oli kuvattu Kolumbian kauniissa Cartagenassa olisin minäkin halunnut matkustaa sinne. Mutta sitten huume- ja kapinallissodat tulivat Kolumbiaan ja maan turismi hiipui. Vasta nyt se on taas suosikkikohde, mutta Cartagena jäi uudestaan välin! Toivottavasti pääsen kirjoittamaan tästä kauniista paikasta oman artikkelin myöhemmin!

Minulla oli mahdollisuus vierailla Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa, joka sijaitsee kukkuloiden seassa sisämaassa. Koska naapurimaan Venezuelaan pakolaiskriisi oli todellisuutta (helmikuussa 2019) odotin näkeväni paljon köyhiä Bogotan kaduilla. Näin ei kuitenkaan ollut, koska jopa Euroopan suurkaupungeissa näkee enemmän pakolaisia kaduilla. Bogotan historiallisessa keskustassa, joka sijaitsee Bolivar-aukion ympärillä,  on kuitenkin paljon varuskuntarakennuksia ja vartioita, joten se toimii ehkä köyhien karkotteena suosituimmissa turistikohteissa.

Kolumbia on täynnä mahdollisuuksia nyt kun sen sodat ovat loppuneet, ja käydessä siellä ällistyy miten modernia ja toimivaa kaikki tuntuu olevan. Onko kaikki tuo rakennettu sodan jälkeen, vai olivatko maan talous kunnossa jo sodan aikana? Ehkä he ovat onnistuneet hyödyntämään maan suunnattomat luontoresurssit hyvin tai sitten maan monipuolinen topografia viidakkoineen, erämaihin, Tyynen valtameren rannikkoon sekä Karibian meren rannikkoon auttaa? Ehkä Kolumbian saavutukset oman maan rauhaan voisivat auttaa kun naapurmaan Venezuelan kriisit ryhdytään toden teolla ratkomaan?

Bogotan katukeittiötä hallinnoivat venezuelalaiset arepat (maissileipää kana- tai keitetty muna-täytteellä), meksikolaiset tamalet (piirakoita) tai tucumones-pasteijat liha- tai kasvistäytteineen. Katukeittiöt myyvät myös mehua tuorepuristetuista trooppisista hedelmistä, sekä friteerattua yucca-juurta (tai kassavaa), jota saatetaan tarjoilla myös lastuina. Muutenkin siellä friteerataan ruokatarvikkeita mielellään, tai vähintään paistetaan. Esimerkiksi buñuelos on friteerattu taikinapallo. Fritangas on kokonainen ateria friteeratuista aineista kuten perunasta, plaintainista tai lihasta. Muista myös maistaa maailmankuulua kolumbialaista kahvia!

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *