Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Kroatien (del 2)

21.05.2014, travelfood

Nämnde jag redan att Kroatien är mitt favoritland då det gäller turism? Efter att ha tillbringat en hel månad i landet i april, bekräftar jag påståendet. Den här gången tillbringade jag, och delvis vi, tid i en lägenhet på ön Ciovo, strax söder om Trogir, och nära till Split. Lägenheten (apartmani) hade allt som en tämligen självständig resenär behöver, och till ett moderat pris. De lokala höll fortfarande på att snygga till ön och lägenheterna i april, för de tycks inte tro på turism utanför säsongen. Bara kanske en av fem restauranger höll öppet.

I april är ungefär hälften av dagarna molniga eller regniga. De andra är soliga och varma som under den skandinaviska sommaren. Vi åkte för att se de fantastiska världsklassiga naturmiraklen – ett band av sjöar och vattenfall i Plitvice, som befinner sig långt från kusten, vid bosniska gränsen. Dessutom besökte vi ön Hvar. Själv besökte jag också huvudstaden Zagreb, som har lite konstiga flygplatstransporter. När man åker från flygfältet till centrum med buss, släpps man av i en busstation, som befinner sig så långt från kärncentrum att man måste använda en annan buss för att komma dit. Kanske de borde åtminstone kombinera sitt biljettsystem så att man betalar bara för den ena av de lokala transporterna? En minnesvärd dag var en utflykt med regionalbuss från Split till Mostar i Bosnien-Hercevogina. Ja, Mostars bro är vacker, men det är också alla de andra vyerna längs vägen: den kroatiska kusten vid Makarska riviera, och bergen och landsbygden i båda länderna.

Kroatisk mat är annorlunda än annan Balkan-mat och det syns med att de använder sig av det bästa från italiensk matkultur. Det finns vällagad pizza och pasta, men också grillat kött, fisk och skaldjur. Och jag kan helt enkelt inte få tillräckligt av deras lufttorkade skinka, prsut. Den här gången smakade jag också på traditionell dalmatisk köttstuvning, pasticada, och fiskstuvning, brudet. Dessutom smakade jag på en härlig stuvning med gröna bönor, mahune varivo, med kött. Till och med potatisen är spännande, för den kokas tillsammans med mangold-blad. Namnet är blitva.

Kroatien har allt: klimatet, närheten, maten, sevärdheterna, välfungerande turistservice och – folket. Jag stannade bara för en månad och behandlades med vänligt men avlägset sätt, precis som det sig bör. Jag känner mig obekväm med ett ytterst vänligt sätt som man möter i dricks-centrerade kulturer. I Kroatien är människorna dock stolta och verkliga, men ändå tacksamma över sina gäster. Om man tar i beaktande deras låga medellöner/ inkomster och de höga livsmedelspriserna, är livet speciellt utanför turistcentra troligtvis rätt svårt.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *