Lainaa.com

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Luxemburg och Rhendalen

24.01.2013, travelfood

Gränstrakterna mellan Tyskland och Frankrike bjuder på vackra vyer speciellt längs floderna Rhen, Mosel och Neckar. Man kan tillbringa veckor med att köra längs floderna med alla dess småstäder, borgar och vingårdar. Speciellt på hösten när vinskörden kulmineras i olika festivaler och frosten har färgat lövträden röda och gula, är regionen sevärd. På samma gång kan man göra en avstickare till det vackra lilla landet Luxemburg, som bäddats in i Ardennerna.

De franska delarna av Elsass-regionen kallas för Alsace och dess kök är världsberömt. Redan korsvirkeshusen i Colmar och Strasbourg tyder på att man är nära Tyskland. Kör man längs Moseldalen till Tyskland, blir man mest imponerad av de små städerna Cochem och Bernkastel. Kör man längs Rhendalen genom Saarland, är de mest sevärda platserna Saarbrücken, Rüdesheim, Mainz och längre norr Köln med sin enorma domkyrka. Universitetsstaden Heidelberg är speciellt vacker.

Vill man besöka ett stort slott som överblickar en stad, blev jag själv imponerad av Marburg, som ligger lite avsides. Av vinodlingarna är St Goarshausen kanske den mest minnesvärda. Det härliga med denna region och dessa länder är att allt fungerar. När min bil gick sönder vid motorvägen, stannade jag vid en av motorvägens många hjälptelefoner och kallade på Adac, den tyska vägtjänsten, som förde mig till närmaste bilverkstad utan kostnader.

I trakten röker man gärna sitt kött och lök odlas i mängder. Under höstens skördetid gör man zwiebelkuchen, små lökpajer med hackad, rökt skinka. Luxemburgs nationalrätt är judd mat gaardeboune, eller kött med gårdens bönor. I praktiken blandas korv eller skinka med bönor till en sorts ugnsrätt. Liknande variationer finns i Tyskland och Frankrikes motsvarande cassoulet är också mycket känd.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *