Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Madeira (på svenska)

15.03.2017, travelfood

Madeira är en grönskande, portugisisk ö med en enastående blomsterprakt. Under en resa till ön är höjdpunkten högst sannolikt långa levada-vandringar (levada = bevattningskanal längs bergssluttningar och dessa kanaler fungerar även som vandringsstigar) vid bråddjup, terassodlingar, trädgårdar och djungelliknande skog. Vädret är varmt och fuktigt nästan året runt. Huvudstaden Funchal är dramatiskt byggd vid en bergssluttning vid Atlanten och kännetecknas av smala gränder och branta gator.

Madeiras exotiska frukter pressas till härlig saft, glass och oemotståndliga bakverk. Kirimoija-frukten eller anona-fruktens kött är vitt och saftigt och påminner faktiskt om jordgubbar i vaniljkräm! Av dryckerna lönar det sig att smaka på det portugisiska gröna vinet, vinho verde, och det söta madeira-vinet i alla dess nyanser. Poncha-drinken innehåller aguardante-sockerrörs-brandy, citron och honung. Om detta inte är tillräckligt exotiskt, kan man pröva på nikita-drinken, som innehåller ananaskross, glass, vin och öl! Ja, du läste rätt, och kombinationen fungerar överraskande väl!

Annan typisk Madeira-mat är naturligtvis fisk och skaldjur. Beställer man in caramajos, får man in en tallrik med upp till hundra små, marinerade skaldjur, som man petar fram likt sniglar. Tonfisk är också en vanlig fiskrätt. Det finns tre lokala rätter på menyerna med liknande namn: espadarte är svärdfisk, espada liknar en jättelik, svart och ful ål, men den har ett verkligt gott vitt kött. Dessa skall inte förväxlas med espetada, som är grillat nötköttspett, och som hämtas till bordet hängande neråt på en metallpinne. Till lunch rekommenderar jag från gatuköken bolo de caco, som är ett vitlöksbröd med diverse fyllningar såsom till exempel ost eller bacon.

Madeira-borna är vänliga men ändå stolta och man får en känsla av att de får saker och ting gjorda. De värnar om turismen och pratar gärna engelska. Vissa taxichaufförer försöker dock ragga upp resenärer från busshållplatserna och påstå att en viss levadavandring är praktiskt svår att nå för att istället erbjuda en taxiskjuts till levadans början. Om man vill gå på levadavandringar lönar det sig att ta reda på detaljerna kring rutten i förväg.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *