Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Madeira (suomeksi)

15.03.2017, travelfood

Madeira on vehreä portugalilainen saari, jossa kukat todellakin kukkivat sekä maassa, pensaissa että puissa. Madeira-matkasi kohokohta on todennäköisesti pitkä levada-patikointi (levada = vuorenrinteisiin kaivettuja kastelukanavia, jotka toimivat myös vaelluspolkuina). Tällainen vaellus tarjoaa näkymiä rotkoihin, terassiviljelyksiin, puutarhoihin sekä viidakkoimaisia metsiä. Sää on kostean lämmin melkein vuoden ympäri. Pääkaupunki Funchal on rakennettu Atlantin satamana vuoren rinteeseen ja siellä turistit sukkuloivat kapeissa kujissa ja jyrkillä kaduilla.

Madeiran eksoottiset hedelmät puristetaan maukkaaksi mehuksi, jäätelöksi tai vastuttamattomiksi leivonnaisiksi. Kirimoija-hedelmä tai anona-hedelmän liha on valkoinen ja mehukas – siinä oli vivahteita sekä mansikoista että vaniljavanukkaasta! Portugalilainen vihreä viini, vinho verde, sopii kaikkien ruokien kanssa, ja aterian jälkeen sopii maistaa madeira-viiniä, josta on olemassa monta eri säväystä. Poncha-drinkki sisältää aguardante-sokeriruoko-brandyä, sitruunamehua ja hunajaa. Ja mikäli tämä ei ollut tarpeeksi eksoottista suosittelen nikita-drinkkiä, joka sisältää ananasmurskaa, jäätelöä, viiniä ja olutta! Luit oikein, ja tämä yhdistelmä toimi yllättävän hyvin!

Tyypillisesti madeiralainen ruoka-annos sisältää kalaa tai äyriäisiä. Jos tilataan caramajosia, saapuu lautasellinen noin sata pientä marinoitua kotiloa, joiden liha kaavitaan esille hammastikuilla etanoiden tapaan. Tonnikala on myös tavallinen ruokakala. Ruokalistat sisältävät kolme ateriaa, joiden nimet muistuttavat toisiaan: espadarte on miekkakala kun taas espada on iso, musta, ruma ankeriaan näköinen kala, jolla on todella hyvä valkoinen liha. Näitä ei sovi sekoittaa espetadaan, joka taas on grillattu naudanliha-varras. Se tuodaan pöytään alaspäin roikkuvana kiinnitettynä metalliseen tikkuun. Lounaaksi suosittelen katukeittiöiden bolo de cacoa, joka on valkosipulileipä täytteineen kuten esimerkiksi juustoa tai pekonia.

Madeiran asukkaat ovat ystävällisiä mutta silti ylpeitä ja heistä saa sellaisen olon että asiat tulevat hoidetuksi. He arvostavat turismia ja puhuvat mielellään englantia. Jotkut taksikuskit yrittävät kuitenkin suostutella bussipysäkeillä seisovia levada-turisteja vaihtamaan suunnitelmansa taksikyydiksi väittämällä että levadareitti on osittain poissa käytöstä tai alku vaikea löytää, jolloin kyyti sinne olisi parempi vaihtoehto kuin bussi. Mikäli aikoo levadapatikoinnille kannattaa todellakin ottaa selvää reitin yksityiskohdista etukäteen, ja myös varautua yllättäviin sadekuuroihin.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *