Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Makedonien (på svenska)

21.04.2014, travelfood

Som en del av en mera omfattande rundtur i Balkan i april, stannade jag i Makedonien och inspirerades av att skriva en separat artikel om denna mindre kända ex-jugoslav-stat. Flyget kom till huvudstaden Skopje, varifrån man lätt kan ta en buss av de täta avgångarna mot Ohrid. Bussresan dit kryddas med fantastiska bergsvyer samt landsbygdsorter, varav de flesta domineras av en moske och minaret. Bysantinska kyrkor ses mera sällan.

Många länder har en egen Riviera vid hav eller sjö, dit nationens medborgare och turister åker för att vila, sola och bada. Makedonierna har Ohrid-sjön och för mig hör den till de mera behagliga rivierorna i världen. I april är kanske var tionde hotell och restaurang öppen jämfört med högsäsong, men det gör inget så länge man får sin sömn, avkoppling och mat. Man kan promenera i skogen i timmar utan att stöta på någon. Man kan sitta på klippor och titta ut över sjön och sitta där helt ensam bland vildblommor och smaka på vild gräslök. Och under tiden få sin solbränna på samma sätt som under högsäsong. Samtidigt omfamnas sjön av berg med snöbeklädda toppar.

Hälften av sjön tillhör Albanien och där får man en smak av större fattigdom och sämre upprätthållna byggnader än i dess grannland. Trots detta borde båda länderna ha samma möjligheter till framgång. Makedonierna är vänliga och hjälpsamma gentemot turister, åtminstone ännu under lågsäsongen i april. Och hjälp kan vara på sin plats för all skriven information är med kyrilliska bokstäver. De flesta turister verkar vara från östeuropeiska länder. Skopjes centrum byggs om som bäst (april 2014) och redan nu kan man se intressanta resultat vid foten av stadens enorma fort. Splitternya myndighetsbyggnader och glänsande nya statyer av statens hjältar ger ett starkt nationalistiskt intryck. Den största statyn tillägnas naturligtvis Alexander den store, som enligt grekerna inte alls härstammade från den nuvarande republiken Makedoniens territorium. Makedonierna har också sevärdheter som kopplas till moder Teresa, fastän hon själv ansåg sig vara albanier.

Makedonisk mat är likadan som i andra Balkan-stater. Man får friterad deg i olika former, pizza, sallader, pasta, grillat kött och malet kött-rätter såsom i andra delar av regionen. Men vid Ohrid-sjön lönar det sig att smaka på dagens fisk – den är oftas väl grillad och god.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *