Formula 1 VPN-Suomi

Suomeksi,Yleinen

Makeiset ja jälkiruokahuiput

24.07.2014, travelfood

Jälkiruokaelämyksiä mainitaan harvoin matkakertomuksissa, mutta tässä ovat minun huippukokemukseni maailmasta! Haluaisin korostaa, että luonnolliset maut ovat parhaimmat, esimerkiksi vastapuristetun hedelmän mehu Kauko-Idässä, tai miksei hedelmä sellaisenaan? Tai miten olisi ruoan päätteeksi joku hedelmäviini tai cocktail tuoreestä hedelmämehusta. Heinä-elokuussa suomalaiset syövät villejä marjoja, kuten mustikoita, vadelmia, puolukkaa tai keltaista kuningasta, hillaa. Lähi-Idässä suositaan kuivattuja hedelmiä, kuten viikunoita ja taateleita.
Suklaaintoilijana joudun antamaan erityismaininnan Espanjan turroneille. Suklaa-turronit ovat patukan muotoisia, täyteläisiä suklaapommeja, ja ne saavat useimmat belgialaiset ja sveitsiläiset suklaavalmistajat kalpenemaan. Parhaimmat suklaaelämykset koetaan paikallisissa ranskalaisissa confisereissä tai chocolateriessa, joissa pyydetään myymälävirkailijaa täyttämään suklaarasian suosituksillaan. Huomioi myös artikkelini Liettuan Vilniuksesta, jossa törmäsimme ihastuttavaan suklaaravintolaan!

Itä-Euroopan kakut ovat näyttäviä, mutta täyte on yleensä voikermaa, mikä ei ole niin hyvä kuin vaahtokerma. Itävallan Sacher-kakut ovat maistuvia poikkeuksia siitä. Paikallisella hillolla täytetty kakku on yleensä varma valinta. Tässäkin asiassa suosikkini löytyy Ranskasta, eli lemon meringue, sitruunamarenki. Hyvä kakkonen on Floridan ylpeys, Key Lime Pie.

Muutama muu kohokohta: saksalainen marsipaani, brittien surullisen kallis fudge, kreikkalaisten seesami ja hunaja-patukat, hollantilaiset wafelit, Australian Pavlova-jäätelömarenki (kiitos Seira perheineen!) sekä Prosec-jälkiruokaviini Kroatiassa. Kaukoidässä olen törmännyt (taiwanilaisiin?) jälkiruokapikaravintoloihin, joista saa vanukkaita ja riisiasetelmia hedelmä- ja tarot-hyytelöineen. Nämä ovat aika eksoottisia, eivätkä varmasti kaikkien mieleen.

Lopuksi, Italian kulinaarinen valtakunta ansaitsee erityismaininnan. Miksi tavallinen mantelikeksi, kuten amaretti, voi olla niin paljon paremman makuinen Italiassa kuin muualla? Entäs heidän tiramisunsa? Myös lasillinen tai pullollinen sitruunalikööri, limoncello, on hyvä ja sitä voidaan lorauttaa mihinkä jälkiruokaan tahansa koti-Suomessakin! Jälkiruoka-artikkeli ilman mainintaa jäätelöistä ja sorbeteista on syntiä, ja tässäkin joudun nostamaan mestarit korokkeelle: Italia. Makoisat unet!

, ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *