Lainaa.com

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Mexiko (på svenska)

31.12.2019, travelfood

Yucatan är en lätt del av Mexiko för nybörjare att bekanta sig med. Amerikanerna stannar oftast i Cancun, Karibien-kryssningsfartygen ankrar i Cozumel och européerna tar sig till Playa del Carmen. Vi trivdes bra i den före detta fiskebyn Playa del Carmen, där det mesta fungerar väl och klimatet var behagligt i december. Av de obligatoriska maya-templen valde vi Tulum framom det överexploaterade Chichen Itza även om det templet nuförtiden räknas till ett av världens sju underverk. Till Tulum kommer man lätt på egen hand med collectivos-samtransport och möts av ståtliga ruiner vackert belägna vid vit sandstrand och turkosblått hav.

Utanför Mexiko har de flesta smakat på texmex-mat, och bekantat sig med termer såsom quesadillas, fajitas, tacos, burritos, nachos, guacamole, tortillas, enchiladas samt dryckerna tequila och margarita. Alla dessa är naturligtvis mycket bättre på ort och ställe, men jag rekommenderar ändå att pröva på helt andra lokala specialiteter för mexikansk mat är mycket mera, och mycket bättre, än texmex. Till exempel maya-rätten conchita pibil är pulled pork, som serveras med tortilla, salsa och koriander, och chilaquiles är egentligen en frukost-rätt: nachos i en sås med lök och gröna tomater, och gordita är ett sorts majsbröd fylld med ost och till exempel kyckling. Mexikanska räkor är stora och goda och smakar bäst med koriander i spröda tacos. Från Oaxaca-regionen kommer platano, en friterad kokbanan. Alla har ett eget recept för sina bönor, frijoles, och i den svarta bön-såsen mole blandas det ibland i choklad. Vår chili relleno (färsfylld mild chilifrukt) med kryddig chipotle-kräm (chili) var härlig utan att man brände munnen! En frisk kaktussallad hjälpte också att undvika elden. Under jultiden verkade en stor mängd av maträtterna vara sockrade: supermarketens skinkbit hade en sockrad yta, våra ostpiroger var sockrade och till och med frukostbordets toast hade sockrats!

Mexikanerna verkar jordnära och vänliga utan att fjäska och utan att truga sina tjänster. Trots det har de en stark arbetsmoral och är stolta över sitt land, men betjänar gärna sina turister som hämtar värdefull valuta till landet.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *