Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Norge

13.06.2014, travelfood

Om Norge inte skulle vara ett av världens dyraste länder skulle det nog vara ett av de mest välbesökta länderna. Landet är ju ett av världens vackraste. Kanske har det en betydelse att det regnar väldigt ofta längs landets Atlant-kust, och att bästa tiden att resa är under en kort tid under sommaren, men det fuktiga vädret betyder också att det sällan blir frost utanför fjällen.

Det bästa sättet att resa i Norge är med tåg så att man i lugn och ro kan titta på stup, fjordar, bergsmassiv och glaciärer. Från huvudstaden Oslo lönar det sig att resa med tåg till den andra stora staden Bergen. Den 20 kilometer tågresan mellan Flåm och Myrdal är nog en av världens vackraste. Längre norrut, efter Trondheim, blir kusten så fragmenterad att det är lättare att åka med fartyg eller med flyg. Det lönar sig att köpa dags- eller veckopass för tågresorna eftersom enskilda resor är mycket dyra. Vill man se fjordarna från ett fartyg lönar det sig att utnyttja Hurtigruten-linjen, som erbjuder hela kryssningar eller enskilda resor mellan Norges många hamnstäder. Det finns dock också billigare alternativ, såsom katamaranresor längs hela Sognefjord från Flåm till Bergen.

Norsk mat är främst fråga om lammkött eller fisk. Krabba, musslor och andra havsläckerheter finns det och de är färska, men tyvärr är det svårt att hitta restauranger med lokala läckerheter, då de flesta handlar om hamburgare… Vill man smaka på något speciellt är det torsk som gäller och de finns till exempel som torkade eller fermenterade. Lutfisk som äts i Finland på julen, härstammar från Norge. Min egen favorit är gravad lax och ingen gör det så bra som norrmännen.

Oslos mest intressanta sevärdhet är för mig Frogner-Vigelandsparken med tiotals unika stora statyer skapade av den stora bildhuggaren Gustav Vigeland. Oslo är en modern stad och man skall inte förvänta sig alltför mycket sevärdheter som har med vikingar att göra. De bästa hänvisningar till vikingar är att titta på de moderna, blonda, storvuxna norrmännen, till exempel på Oslos huvudstråk Karl Johan Gade.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *