Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Ruotsi

16.11.2018, travelfood

Yhdistän monta hyvää muistoa lapsuudestani Ruotsiin. Monelle suomalaiselle perheelle Ruotsin-risteily oli ainoa ulkomaanmatkaan johon oli varaa ja samalla se oli myös eksoottisinta mitä saattoi kokea. Itse risteily oli suuri elämys pienelle lapselle, joka sai kokea peliautomaatteja, rajattomia tax free-makeisostoksia, pieniä hyttejä (kaksi yötä laivalla ja yksi maissa) sekä kaikkia luksus-buffetruokailuja. Ja kaikki tämä oli vain esimakua siitä kaikesta eksoottisesta mitä odotti Tukholmassa! Kaupungissa missä me suomenruotsalaiset saimme puhua ruotsia ja vain ruotsia ja kaupungissa, jossa näimme katukylttejä ainoastaan ruotsin kielellä!

Nykyisin Ruotsi ei ehkä tunnu niin eksoottiselta enää ja laivamatkat ovat yhä useammin lentomatkoja. Laivojen luksus on muuttunut niin kalliiksi että lentomatka Tukholmaan voi olla halvempi mikäli arvostetaan pelkästään kuljetusta Ruotsin pääkaupunkiin. Vuosien myötä Tukholma menetti ruotsinkielisen vetovoimansa kun paikalliset myyjät siirtyivät englanniksi kun puhuin heille suomenruotsalaisella korostuksella. Mutta vielä tänään olen sitä mieltä että Tukholma on yksi maailman kauniimpia kaupunkeja ja saapuessa kaupunkiin laivalla on Tukholman saaristo aivan ainutlaatuisen kaunis.

Ruotsi on tietysti paljon muutakin kuin Tukholma. Upplandin kauniit ruukit ovat vierailun arvoisia, Taxingen linnan kahvilan kakkutarjonta on erikoismaininnan arvoinen ja pikkukaupungit Gränna ja Sigtuna saavat vierailijan tuntemaan itsensä kuin olisi Astrid Lindgrenin kirjassa. Öölanti ja Gotlanti ovat omien matkojen arvoisia.

Mitä ainutlaatuista voi syödä Ruotsissa? Skagensekoitus on sekoitus majoneesia ja merenelävää ja sitä saa harvoin Suomessa. Sitä syödään joko leivän päällä tai lisukkeena uuniperunoiden kanssa. Kahvileipäpuolelta löytyy sen sijaan enemmän sellaista mitä ei saa Suomesta. Lusianpäivänä syödään lussebullar-nimisiä vehnäpullia ja prinsessakakkuihin tutustutaan nykyisin Suomessa lähinnä pakastekakkujen kautta. Lapsuuden matkoista muistan lähinnä Tukholman kookospalloja ja punssileivonnaisia. Ne olivat jotain sellaista mitä harvemmin leivottiin kotona!

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *