Formula 1 VPN-Suomi

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Ryska Karelen

26.08.2013, travelfood

Tillägg 1.5.2022 till artikeln som ursprungligen publicerades 26.8.2013: Avsikten med denna artikel är inte att befrämja turism till ett land, som attackerar brutalt sitt grannland

De delar av Karelen som Finland avträdde åt Sovjet efter kriget har under de senaste årtiondena blivit populära vallfärdsorter för finska karelare som blev tvungna att lämna sina hem som evakuerade. Även andra reslystna åker på organiserade bussresor till ryska Karelen. Själv hade jag den gyllene möjligheten att åka med en grupp pratglada, spontant uppsluppna karelare till Sordavala, Kexholm (Priozersk) och Viborg. Andra populära resedestinationer är Petroskoi samt klostret Valamo på en ö i den stora sjön Ladoga.

Viborg var en av Finlands största städer under den första halvan av 1900-talet och stadens arkitektur påminner om Helsingfors. Under Sovjet-tiden förföll byggnaderna men de har nu rustats upp, vilket Sordavala inte har hunnit med ännu. Viborgs charm kronas av ett slott från den svenska tiden. Ett liknande fanns i tiden också i Kexholm, men den ligger nu i ruiner. Vägarnas renoveras flitigt i Karelen, men emellanåt är de i så uselt skick att man åker framåt i snigelfart.

Rysslands visumkrav är brokiga och man bör ta reda på aktuella regler strax innan avfärden. Visumavgiften kan kännas hög men den kompenseras med att man kan göra verkligt billiga skattefria inköp vid gränsen. I övrigt är prisnivåerna rätt höga och köpglädjen minskas av den typiska sura och enspråkiga, ignorerande ryska kundbetjäningen. På landsbygden finns det dock vänliga, gästfria ryssar som gärna hjälper resenärer med att leta efter sina karelska rötter.

Finska Karelen stoltserar med ris- och potatispiroger samt karelsk stek, en gryta med både fläsk- och nötkött. Dessa rätter finns sällan att få i ryska Karelen, där typisk rysk mat är dominerande. Själv åt jag seljanka, en mustig grönsakssoppa samt Ladoga-forell med kaviarsås. Kalvtunga med pepparrot var en delikatess, som jag gärna skulle smaka på igen!

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *