Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Sardinia (suomeksi)

02.10.2018, travelfood

Sardinia oli suosittu lomakohde 70- ja 80-luvulla, mutta skandinavialaiset turistit ovat selvästi unohtaneet tämän kauniin saaren. Suuri osa turisteille tarkoitetusta infrastruktuurista näyttää tällä hetkellä melko kuluneelta, mutta kaikki tuntuu silti toimivan ja ainakin meille tutuksi tulleessa pohjois-sardinialaisessa Olbiassa kuului monen turistin puhuvan saksaa, englantia ja italiaa. Paikalliset ovat erittäin avuliaita ja he tuntuvat olevan ylpeitä siitä että turistit haluavat tulla heidän saarelleen. Itselläni oli etukäteen sellainen mielikuva että sardinialaiset ovat eristäytynyt ja ylpeä, kielitaidoton kansa, mutta tämä osoittautui vääräksi.

Valitsimme Olbian osittain siksi että se sijaitsee pohjoisessa, mistä voi helposti tehdä päiväretken naapurisaaren Korsikan linnoituskaupunkiin Bonifacioon. Santa Teresa di Gallurasta kestää vajaan tunnin matkustajalautalla Korsikaan ja ainakin kahdella varustamolla on useita päivittäisiä lähtöjä kesäkaudella. Bussimatka Olbiasta tarjosi upeita vuoristomaisemia ja smaragdinväristä rannikkoviivaa, koska itse Olbiassa ei ole uimarantoja kaupungin välittömässä läheisyydessä.

Yksi syy miksi halusin Sardiniaan oli saaren ruokakulttuuri, joka on hieman tuntematon verrattuna Italian muihin niin tunnettuihin ruokiin.  Gastronomisten tietolähteiden mukaan sardinialainen ruoka ja riista maustuu vuoriston yrteistä, ja rannikon kalatarjonta on suuri. Ainakin Olbiassa ruokalistat sisälsivät enimmäkseen erilaisia mereneläviä ja kaloja. Sardinialainen juusto saatetaan tarjota sekä alkuruokana paahdettuna päärynöiden ja marjojen kanssa että jälkiruokana friteerattuna hunajan kanssa (seadas). Toinen erityinen erikoisruoka on culurgiones, eräänlainen perunagnocchi kermaisessa juustokastikkeessa. Jos valitaan mereneläväpastaa, kannattaa pyytää fregolaa, koska se on paikallinen helmen muotoinen pieni pasta, jota esikeitetään tomaattien ja pecorino-juuston kera. Ruokaa odotellessa saadaan useimmiten Pane Carasauta, joka on ohut, paperinmuotoinen leiväntapainen.

Viimeiseksi haluan antaa pienen tulovaroituksen Olbiasta. Jos haluaa käyttää paikalliskuljetusta lentokentältä keskustaan, pitää valita oikeaa lippuautomaattia. Bussin ovi kehottaa ostamaan lippu etukäteen, mutta ainakin kerran saatiin ostaa se suoraan kuljettajalta. Kun ostimme lipun etukäteen, onnistuimme ostamaan sen seutubussilinjalle (Arst). Se lippu ei kelvannut paikallisbussilinjassa (Aspo), joka käytännössä hoitaa linja-autokuljetuksen keskustaan. Missä Aspon lippuautomaatti sijaitsee, en vieläkään tiedä.

, , , , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *