Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Schweiz

16.12.2016, travelfood

Om Schweiz inte skulle vara så förskräckligt dyrt, skulle det nog vara ett av de bästa länderna på jorden. Kanske det är just prisnivån som höjer barriären för hela världen att flytta in i det vackra alplandet. Tidtabellerna fungerar och luften är ren, vyerna är så vackra att man kunde titta på alla hus och berg i det oändliga och maten smakar bra. Städerna är byggda så att husen är lika fina som den omgivande naturliga skönheten.

Om man kan lite tyska skall man ändå inte vara säker på att man klarar sig i de tyskspråkiga regionerna, för den schweiz-tyska dialekten är så stark att man har svårt att klara sig med ren tyska. I de franskspråkiga regionerna klarar man sig bra på franska och i de södra italienskspråkiga Lugano är till och med vyerna likadana som i norra Italien. De tyskspråkiga städerna Zürich, Basel och Luzern är vackra men de mindre städerna såsom Valais, Brig, Andermatt och Sion är sjufalt vackrare. Bergsmassiven är dock det som gör Schweiz unikt och ju högre upp man kommer med tågen, desto bättre lönar det sig att starta en alpvandring där.

I Schweiz vill man helst åka med tåg för att komma från ort till ort. Swisspass är ett tidbundet kort för obegränsat tågresande och det är värt att köpa. Själv studerade jag franska i en månad i Lausanne och med tiden lärde man sig snabbt olika sätt att utnyttja erbjudanden, hitta samma produkter billigare utanför turistcentra och hitta billigare mat än i schweiziska restauranger.

Schweizisk ost är grunden till de stora alpläckerheterna som man bara måste smaka på i landet. Det kostar en stor slant att beställa en fondue (och det är oftast omöjligt att beställa om man reser ensam) men det är nog värt slanten. Ibland kan det vara billigare att beställa en raclette, som är stekt ost istället för ost i kastrull (fondue). Från små järnvägskiosker kan man köpa mättande röstibiffar (riven, stekt potatis) för en liten slant. Maten är tung men efter en lång alppromenad har man nog förtjänat kalorierna!

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *