Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Somero (på svenska)

13.05.2015, travelfood

Mina nästa tre artiklar kommer att behandla mina favoritdestinationer i den finska sommaren. Tipsen är närmast ämnade åt utländska besökare, men kanske även finländare kan hitta gömda sevärdhetsskatter i vårt hemland. Min första artikel handlar om vår sommarstugekommun Somero, som är en välmående jordbruksort med åkrar och lantluft.

En lång cykelutfärd längs åkrarna kan vara en behaglig erfarenhet även för finländare, som är vana vid liknande vyer sedan barndomen. Under våren är åkrarna gröna och fräscha, medan de under hösten är gyllenbruna. Under rätt tid på sommaren bländas man av gula ryps- och rapsfält. I Somero odlas också en exotisk växt, nämligen kummin, och det märks i bygdens smaksatta bröd. I september kan de solrostade växterna på den närliggande åkern faktiskt vara fyllda med kumminfrön, som senare behandlas till krydda.

Someros höjdpunkt är säkert Häntäläs dalar (finska: Häntälän notkot). De finns rätt nära landsvägen mellan Salo och Somero. Dalgångarna är i praktiken djupa dalar eller höga, branta kullar, beroende på var man står. De har bildats, då rinnande bäckar har grävt ner sig djupt i den mjuka jorden. Dalarna och de gräsklädda kullarna påminner om den engelska landsbygden, men Alpernas branta klippor är de dock inte! Under våren blommar vildväxter på kullarna och det är trevligt att sitta på en picknick och beundra utsikterna där. Kossor och lamm får beta fritt över området, så man kan få närbild av dem ute i det vilda.

Till Somero kommer man lättast med bil eller motorcykel. Den lilla staden är en och en trekvarts timme från Helsingfors och landsbygden är vacker genast då man viker av från Helsingfors-Åbo-motorvägen. Om man vill använda offentliga transportmedel eller cykel, lönar det sig att först åka till Salo med buss eller tåg och därefter hyra en cykel. Häntälä är 25 kilometer från Salo mot norr. Vik inte av till vänster med den första Häntälä-skylten (vit text på svart boten), utan med den följande officiella landsvägsskylten (vit text på blått botten). På Häntälä skolas gård finns en karta och där startar en naturstig till de vackraste dalgångarna, som är efter en 20 minuters promenad. Om du har en navigator till förfogande, kan du ta vackrare och lugnare landsvägar till din destination – det finns många alternativa, närliggande rutter längs Salo-Somero landsväg. Om du vill ha uppfriskning under en varm dag, hittar du Nummi sjös vackra sandstrand rätt nära Häntälä.

Lycka till med din landsbygdsresa!

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *