På svenska,Yleinen

Sötsaker och dessert-upplevelser

24.07.2014, travelfood

Dessert- och sötsaksupplevelser under våra resor brukar sällan bli nämnvärda, men här kommer min egna lilla researtikel för oss sötsugna! Innan jag går in på lokala rekommendationer vill jag gärna framhäva att naturliga smaker är oftast det bästa man kan få, till exempel exotiska frukter eller färskpressad saft från dem. Eller varför inte pröva på en lokal likör eller en cocktail som baserar sig på just sådan saft? I juli-augusti brukar finländarna gå till skogen för att plocka vilda bär såsom blåbär, hallon, lingon och den gula kungen, hjortron. I Mellersta Östern är det främst torkad frukt som gäller, till exempel fikon och dadlar.
Som en chokladentusiast måste jag berätta om de spanska turron-stängerna. Speciellt de lokala chokladstängerna är så fylliga och goda att de flesta belgiska och schweiziska storproducenter av choklad bleknar i kvaliteten. För den ultimata chokladupplevelsen får man dock åka till Frankrikes confiserie eller chocolaterie, där man ber försäljaren plocka väl valda konfekter i en liten låda. Man välsignar Frankrike efter det! Märkväl också min tidigare artikel om den fantastiska chokladrestaurangen i Litauens huvudstad Vilnius!

De östeuropeiska tårtorna ser intressanta och präktiga ut, men fyllningen är oftast gjord på smörkräm, som inte är lika god som vispgrädde. Sacher-kakorna i Österrike är behagliga undantag från dessa. Oftast lönar det sig att välja sådana kakor, som är fyllda med lokalproducerad sylt. Min egen favorit finns igen en gång i Frankrike, citronmarängkakan lemon meringue, men den följs rätt nära av Floridas stolthet: key lime-pajen.

Några andra goda exempel på lokala desserter eller sötsaker är den tyska marsipanen, holländska wafeln, de grekiska sesamfrö- och honungsstängerna, de sorgset dyra fudge-karamellerna i England, Pavlova-glassmarängen i Australien (tusen tack, Seira och familj!) samt dessertvinet Prosec i Kroatien. I Fjärran Östern stöter jag ibland på en speciell (taiwanesisk?) dessertsnabbrestaurangkedja, som serverar puddingar och risgrynsgröt med frukt- och tarot-geleér. De är väldigt exotiska, men knappast för alla dessert-älskare.

Till sist skall vi lyfta fram den kulinariska kejsaren Italien. Varför smakar ett vanligt mandelkex såsom amaretti så mycket bättre i Italien än annanstans? Eller tiramisu? Missa inte ett glas eller en flaska med deras citronlikör limoncello, som är ypperligt att stänka vilken som helst dessert med även hemma. En artikel om desserter utan att nämna glass och sorbet är en liten synd, men även här får vi lyfta fram mästarna i glass: italienarna! Söta drömmar!

, ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *